NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Nutrinews juni 2016

Voedingsmagazine Nutrinews

Voeding en gezondheid wetenschappelijk bekeken

Het voedingsmagazine Nutrinews verschijnt 4 maal per jaar en richt zich voornamelijk tot artsen en andere gezondheidswerkers, voedingsdeskundigen en diëtisten, docenten voeding en de pers. Dankzij de medewerking van specialisten ter zake kan NICE via haar tijdschrift een belangrijke bijdrage leveren tot de verspreiding van actuele, relevante en praktische voedingsinformatie.

Nutrinews juni 2016

Wetenschapscommunicatie
Weet wat je leest, schrijft, zegt

I. Coene
Voedingsdeskundige NICE

De moderne knip-en-plakaanpak van allerlei info en onderzoeksresultaten zonder verdere duiding en kadering is een ideale kweekvijver voor tegenstrijdige verhalen en adviezen. Hierdoor raken velen het spoor richting gezond eten kwijt. Dat is geen goede zaak. Onderzoeksresultaten moeten correct worden beschreven en geïnterpreteerd en in de juiste context geplaatst.
Nutrinews geeft belangrijke aandachtspunten en handvatten om een goed verhaal ook correct te brengen.

Belang van een goede verdeling van maaltijden en andere eetmomenten
Achtergrondinformatie bij de infografiek: regelmaat en evenwicht in de voeding

M. Galle
Voedingsdeskundige NICE

Regelmaat en evenwicht in de voeding is een belangrijk basisprincipe van gezond eten. Energiedips enerzijds en te veel of onevenwichtig eten anderzijds kunnen zo worden vermeden. Regelmaat in de voeding betekent drie hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en maximaal twee tussendoortjes per dag nemen. Ook de samenstelling ervan is van invloed op de bloedsuikerspiegel.
Bekijk de kernboodschappen in de infografiek en lees bijkomende achtergrondinformatie in Nutrinews.

Nieuwe Nederlandse voedingsrichtlijnen
Globaal overzicht en opvallende bevindingen

I. Coene
Voedingsdeskundige NICE

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft in 2015 haar Richtlijnen goede voeding herzien. Hierbij werd vooral gekeken naar welke voedingsmiddelen en voedingspatronen leiden tot gezondheidswinst. Dat sluit beter aan bij de actuele wetenschappelijke ontwikkelingen en bij de voedselkeuze van de consument. Het Nederlandse Voedingscentrum is hiermee verder aan de slag gegaan en heeft eind maart 2016 de nieuwe Schijf van Vijf uitgebracht.
Nutrinews zoomt verder in op enkele nieuwe en opvallende bevindingen.

Regelmaat en evenwicht in de voeding
INFOGRAFIEK
Gezond eten, zo kan het ook
Kruiden voor dummies

M. Galle
Voedingsdeskundige NICE

Kruiden en specerijen zijn ideale kompanen om onze dagelijkse gerechten op een snelle en makkelijke manier te pimpen. Dat levert niet alleen een gevarieerde maar ook een meer gezonde keuken op.
In Nutrinews vind je meer informatie en vooral ook inspiratie.

Wenst u graag een Nutrinews-artikel over te nemen? Dit is toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Nutrinews verschijnt vier keer per jaar en is gratis voor gezondheidsprofessionals.

Bestel Nutrinews