NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Recepten - Hoofdgerechten

Navarin van konijn met geroosterde pastinaak en rozemarijn

Navarin van konijn met geroosterde pastinaak en rozemarijn

Bereidingstijd

30 min. + 1 uur gaartijd

Portie

4 personen

Ingrediënten

  • 1 konijn in stukken versneden
  • 4 tomaten, gepeld, de zaadlijsten verwijderd en in grove stukken gesneden
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 wortels, in fijne schijfjes gesneden
  • 150 g fijne boontjes
  • 4 kleine of 2 grote pastinaken
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1 kruidentuiltje met 4 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • arachideolie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 15 cl rode wijn
  • +/- 8 dl magere vleesbouillon
  • peper van de molen
  • (zeezout)

 

Bereidingswijze

  1. Wentel de stukken konijn in de bloem en klop de overtollige bloem af. Verhit een scheut arachideolie in een braadpan en kleur hierin de stukken konijn tot ze mooi goudbruin zijn. Schep de stukken konijn uit de pan en leg ze op een bord.
  2. Stoof nu de fijngesneden ui, de wortelschijfjes en de knoflook aan in de pan tot de groenten zacht zijn zonder dat ze kleuren.
  3. Giet de overtollige olie af en voeg de tomatenpuree toe, laat 3 à 4 minuten zachtjes stoven en voeg vervolgens de rode wijn toe. Laat dit even inkoken en voeg nu de stukken konijn, de tomaten, het kruidentuiltje en de magere vleesbouillon toe zodat de stukken konijn net onder staan. Zet het vuur op een laag pitje en laat het konijn in ca. 1 uur zachtjes gaar stoven zonder deksel.
  4. Dop de boontjes en kook ze kort in kokend water. Verfris de boontjes onmiddellijk in ijskoud water om de groene kleur te bewaren.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C.
  6. Schil de pastinaken en snijd ze in gelijke stukken. Schik in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie (en wat zeezout). Verdeel de rozemarijntakjes tussen de pastinaak. Gaar in de oven tot ze lichtjes goudbruin kleuren.
  7. Verwijder het kruidentuiltje uit de stoverij en breng de navarin op smaak met peper van de molen (en wat zeezout). Voeg de boontjes toe en laat alles nog 5 minuten zachtjes sudderen.
  8. Serveer de navarin met de geroosterde pastinaak.

Tip:
Deze navarin wordt extra bijzonder als je een eetlepel kerriepoeder meestooft met de groenten. In plaats van fijne boontjes kun je ook voorgeweekte witte of rode bonen gebruiken, voeg dan best de stukken konijn pas na een half uurtje koken toe en verleng de kooktijd met 30 minuten. Verder kun je de navarin in de winter aanvullen met raapjes, spruitjes, knolselder en koolgroenten. In de zomer mag je er gerust een courgette, groene asperges en paprika bijdoen! In plaats van pastinaak kun je ook gewassen, ongeschilde krielaardappeltjes op dezelfde manier bereiden.

 

Voedingswaarde

 Per 100 gPer portie
Energie 75 kcal 593 kcal
Eiwitten 3,8 g 30,5 g
Koolhydraten 4,6 g 36,7 g
waarvan suikers 2,5 g 19,9 g
Vetten 3,8 g 30,2 g
waarvan verzadigd vet 1 g 8,2 g
Vezels 1,6 g 13,1 g

www.nubel.be