Voedingsonderzoek onder de loep

Wie informatie zoekt over het effect van de voeding op de gezondheid, vindt veel informatie. Er zijn ook veel tegenstrijdige bevindingen. Zelfs in wetenschappelijke tijdschriften. Is dat normaal? Wie thuis is in wetenschappelijk onderzoek verbaast zich hier niet over. Voedingswetenschappers kennen de complexe relatie tussen voeding en gezondheid en weten waarop te letten als ze onderzoeksresultaten lezen, interpreteren en communiceren.

Wat je moet weten over voedingsonderzoek

Soorten voedingsonderzoek

Er zijn verschillende soorten voedingsonderzoek. Ze zijn stuk voor stuk interessant maar hun bijdrage tot de bewijslast varieert.

Voedingsonderzoek lezen en begrijpen

Een wetenschappelijk artikel is opgebouwd volgens een vast stramien. Inzicht in de opbouw ervan maakt het lezen een stuk lichter. Daarnaast is ook een basiskennis statistiek nodig om de resultaten van voedingsonderzoek correct te kunnen interpreteren. Hier alvast enkele basisprincipes.

Voedingsonderzoek correct interpreteren

Veel variabelen spelen mee in voedingsonderzoek. Vandaar de veel gehoorde afsluiter “meer onderzoek is nodig”. Lees hier meer over correct interpreteren van voedingsonderzoek. 

Voedingsonderzoek
Nutrinews

Op zoek naar de waarheid

Dit artikel biedt een aantal vuistregels die toelaten om de betrouwbaarheid, de rechtvaardiging of de geloofwaardigheid van gezondheidsgerelateerd advies in te schatten.

Communicatie over voeding en gezondheid

Gediplomeerde voedings- en gezondheidsvoorlichters hebben de verantwoordelijkheid om wetenschappelijk accurate informatie te geven en die juist te kaderen. Ook journalisten, bloggers en anderen die communiceren over voeding moeten weten wat ze lezen, zeggen en schrijven. Een verhaal mag goed klinken, het moet ook juist klinken. De moderne knip-en-plakaanpak zonder verdere duiding en kadering van onderzoeksresultaten is een ideale kweekvijver voor tegenstrijdige verhalen en adviezen.

Banner_Wetenschapscommunicatie
Nutrinews

Wetenschapscommunicatie: weet wat je leest, schrijft, zegt

Vrouwen én mannen willen er goed blijven uitzien en zo lang mogelijk fit en gezond blijven. Alle informatie hierover is dus welkom.

Banner_Sociale media
Nutrinews

Sociale media gewikt en gewogen

Wat zijn de voor- en de nadelen van sociale media als kanaal voor een effectieve en efficiënte verspreiding van voedingsinformatie?

Waarschuwingssignalen misleidende voedingsinformatie

Deze kapstokken helpen je op weg om de correctheid en geloofwaardigheid van voedingsinformatie te analyseren.

Hoe betrouwbaar is internet als bron van voedingsinformatie?

Tips om je op weg te helpen naar het raadplegen van correcte en betrouwbare berichtgeving op internet.