30 minuten + 20 minuten gaartijd 4 personen

Frittata van aardappelen en groenterestjes

  • 6 eieren
  • 6 eetlepels melk
  • 400 g gekookte aardappelschijfjes
  • 250 g verse spinazie
  • 250 g boerenkool
  • 250 g champignons
  • 1 gesnipperde ui
  • 5-tal fijngesneden zongedroogde tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • knoflook
  • nootmuskaat
  • rozemarijn
  • peper
  • enkele blaadjes sla
Frittata van aardappelen en groenterestjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Gebruik je restjes van bereide groenten, dan kan je de vier volgende stappen overslaan.
  3. Verhit een eetlepel olie in de wok en bak de spinazie tot de blaadjes geslonken zijn. Kruid met peper en nootmuskaat. Haal de spinazie uit de wok en laat ze uitlekken.
  4. Borstel de champignons, snijd ze in schijfjes en bak ze aan in dezelfde wokpan. Hou ze apart.
  5. Verwijder de harde kern van de boerenkool, was de krulblaadjes, laat ze uitlekken en snijd ze in reepjes.
  6. Hak of pers een teentje knoflook fijn. Doe opnieuw wat olie in de wok en fruit de ui aan met de knoflook en de zongedroogde tomaatjes. Voeg de reepjes boerenkool toe. Zet een deksel op de wok en laat ongeveer 5 minuten stoven tot de kool beetgaar is.
  7. Kluts de eieren samen met de melk. Kruid met peper.
  8. Neem een ovenschaal en leg de aardappelschijfjes op de bodem. Kruid met peper en rozemarijn. Leg daarop een laag groentemengeling. Giet het eimengsel over de groenten en plaats gedurende 20 minuten in de oven.
  9. Serveer de gebakken frittata met sla voor een frisse toets.

Variatietip: Je kan praktisch alle restjes in deze Italiaanse frittata verwerken. Aardappelen kan je vervangen door restjes zoete aardappel of pasta. Nog een restje geraspte kaas, ricotta of feta? Verkruimel de kaas over de frittata of verwerk de kaas in het eimengsel. Frittata past zowel in de zomer (lekker lauw) als in de winter (lekker warm) met seizoensgroenten.

In samenwerking met Lekker van bij Ons
 

Voedingswaarden

 

Per 100g

Per Portie

Eenheid

Energie

72

293

kcal

Eiwitten

4,3

18

g

Vetten

3,9

16

g

waarvan verzadigde vetzuren

1,0

4,1

g

Koolhydraten

4,3

18

g

waarvan suikers

0,6

2,4

g

Vezels

1,3

5,3

g

Zout

0,09

0,37

g

Bron:  www.internubel.be
 

NICE-to-know

Eieren

Eieren vormen de basis voor een frittata, omelet of tortilla. Een eitje eten ter afwisseling van een stukje vlees is een goed idee. Je brengt variatie in het menu en krijgt met een eitje belangrijke essentiële voedingsstoffen binnen zoals hoogwaardige eiwitten, ijzer en vitamine B12, D en A. Vroeger luidde het advies om het aantal eieren te beperken tot maximaal 3 per week omdat ze veel cholesterol bevatten. Op basis van de actuele wetenschappelijke inzichten, die vanuit een meer holistisch standpunt naar voeding kijken, is dit advies aangepast. Gezonde personen mogen volgens de voedingsdriehoek tot 6 eieren per week eten, eieren in bereidingen meegerekend. Ondanks hun cholesterolgehalte zouden eieren het risico op hart- en vaatziekten niet verhogen. Het feit dat eieren rijk zijn aan onverzadigde vetzuren en andere voedingsstoffen kan hierin meespelen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Soep

Zin in een lekkere en voedzame soep? Hier vind je soep recepten die gezond én lekker combineren!

Kindvriendelijke recepten

Duik in de potten en pannen met je kids en tover een heerlijk gerecht op tafel! Kindvriendelijke recepten vind je hier.

Salade

Inspiratie nodig voor een lekker en volwaardig salade? Hier vind je allerhande salade recepten die gezond én lekker combineren