leestijd

Gezonde boodschappenlijst

Om een gezonde leefstijl aan te houden is het praktisch om een lijstje op te stellen van je inkopen. Het is misschien ouderwets maar zo vermijd  je overbodige en vaak ongezonde aankopen in je winkelkar. Bovendien bespaart het je veel tijd. Wat houdt een gezond boodschappenlijstje precies in?

Gezonde boodschappenlijst

Zet vooral basisproducten op de boodschappenlijst

  • Water, plat of bruisend blijft de voorkeursdrank. Je hoeft hier zelfs niet voor naar de winkel, kraantjeswater is even gezond en een stuk goedkoper!
  • Kies voor veel groenten en fruit. Gebruik de weegschaal in de winkel om na te gaan of je voldoende meeneemt. Hou rekening met gewichtsverlies bij het schoonmaken en het bereiden. Het mag daarom gerust een beetje meer zijn. Geen tijd om verse groenten klaar te maken? Diepvriesgroenten (zonder saus) zijn een volwaardig alternatief.
  • Kies vezelrijke producten zoals havermout, volkoren pasta, zilvervliesrijst of volkoren brood. Ruil witte beschuiten in voor volkoren beschuiten en kies volkoren crackers met zaden en pitten.
  • Kies in de groep melkproducten vooral magere en halfvolle varianten zonder toegevoegde suiker.
  • Geef de voorkeur aan een stukje mager vers vlees boven allerhande vleesbereidingen. Wissel vlees regelmatig af met verse of diepgevroren vis, een ei of een vegetarisch vervangproduct. Kijk bij dit laatste ook het vet en zoutgehalte na. Vegetarisch is niet altijd een synoniem voor gezond.
  • Koop smeer- en bereidingsvetten waarvan de totale hoeveelheid vet minder dan 30% verzadigde vet(zuren) bevat.

Noteer hoeveelheden

Stel de boodschappenlijst op basis van drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes per dag op. Tel uit hoeveel je van alle producten nodig hebt.

Meer weten over gezond koken en kopen?

Gezond kiezen - Tips en tricks voor in de winkel
Gratis Materiaal

Gezond kiezen - Tips en tricks voor in de winkel

In het grootwarenhuis, bij de bakker of in het tankstation: overal en op elk moment van de dag kan je eten kopen.

Gezonde boodschappen

De stap in een gezonde leefstijl maak je door juiste keuzes in de supermarkt. Gezonde boodschappen doen is een goede gewoonte.

Gezond eten hoeft niet duur te zijn - Budgetvriendelijke tips en tricks
Gratis Materiaal

Gezond eten hoeft niet duur te zijn - Budgetvriendelijke tips en tricks

Een veelgehoord excuus om niet gezond te eten is dat gezonde voeding duurder zou zijn. Onterecht.

OP DEZE PAGINA