leestijd

Gezonde boodschappenlijst

Een gezonde boodschappenlijst helpt je op weg naar gezonde voedselkeuzes in de supermarkt. Maar hoe maak je zo’n boodschappenlijst?

Gezonde boodschappenlijst

Een gezonde boodschappenlijst

Om een gezonde leefstijl aan te houden is het praktisch om een lijstje op te stellen van je inkopen. Het is misschien ouderwets maar zo vermijd  je overbodige en vaak ongezonde aankopen in je winkelkar. Bovendien bespaart het je veel tijd. Een boodschappenlijst is opgesteld op basis van drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes per dag.

Wat houdt een gezond boodschappenlijstje precies in?

We helpen je alvast op weg:

  • Water, plat of bruisend blijft de voorkeursdrank. Je hoeft hier zelfs niet voor naar de winkel, kraantjeswater is even gezond en een stuk goedkoper!
  • Kies producten meer vezels (volkoren pasta, deegwaren en brood).
  • Kies voor veel groenten en fruit. Gebruik de weegschaal in de winkel om na te gaan of je voldoende meeneemt. Hou rekening met gewichtsverlies bij het schoonmaken en het bereiden. Het mag daarom gerust een beetje meer zijn.
  • Geen tijd om verse groenten klaar te maken? Diepvriesgroenten (zonder saus) zijn een volwaardig alternatief.
  • Kies in de groep melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten vooral magere en halfvolle varianten zonder toegevoegde suiker.
  • Geef de voorkeur aan een stukje mager vers vlees boven allerhande vleesbereidingen. Wissel vlees regelmatig af met verse of diepgevroren vis, een ei of een vegetarisch vervangproduct. Kijk bij dit laatste ook het vet en zoutgehalte na. Vegetarisch is niet altijd een synoniem voor gezond.
  • Koop smeer- en bereidingsvetten waarvan de totale hoeveelheid vet minder dan 30% verzadigde vet(zuren) bevat.

Laat je niet om de tuin leiden door productslogans zoals “light”, “0% vet” en “zonder toegevoegde suiker” Naast het caloriegehalte spelen ook andere elementen zoals de hoeveelheid vitaminen, mineralen en vezels een rol. Het etiket op het product lezen blijft dus een aanrader!

Meer weten over gezond boodschappen

Gezond kiezen - Tips en tricks voor in de winkel
Gratis Materiaal

Gezond kiezen - Tips en tricks voor in de winkel

In het grootwarenhuis, bij de bakker of in het tankstation: overal en op elk moment van de dag kan je eten kopen.

Gezonde boodschappen

De stap in een gezonde leefstijl maak je door juiste keuzes in de supermarkt. Gezonde boodschappen doen is een goede gewoonte.

Gezond eten hoeft niet duur te zijn - Budgetvriendelijke tips en tricks
Gratis Materiaal

Gezond eten hoeft niet duur te zijn - Budgetvriendelijke tips en tricks

Een veelgehoord excuus om niet gezond te eten is dat gezonde voeding duurder zou zijn. Onterecht.

OP DEZE PAGINA