leestijd

Leren eten

Leren eten is een ontwikkelingsproces. De introductie van bepaalde voedingsmiddelen hangt samen met de ontwikkelingen die een kind doormaakt. Het kind moet rijp zijn om iets nieuws te kunnen leren. Leren eten kan dus niet geforceerd worden. Er zijn enkele belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van de mondtechnische vaardigheden van een kind.

Leren eten

De eerste maanden

Een aterm geboren baby heeft een efficiënt zuig- en slikpatroon dat reflexmatig wordt bepaald. Zodra vloeistof de gehemeltebogen en het zachte gehemelte raakt, wordt de slikreflex uitgelokt. Anatomisch is de mond zeer goed aangepast voor het zuigen aan de borst of de fles. Vanaf 3 tot 4 maanden zuigt de baby niet meer reflexmatig, maar bewust.
 

4 tot 6 maanden

De voedingsreflexen gaan over in bewuste voedingsbewegingen. Rond 4 à 6 maanden valt een gevoelige periode, namelijk het beginnend afhappen van een lepel. De tong duwt naar buiten bij het slikken. Het is normaal dat een kind in het begin van deze fase tijdens het eten van vaste voeding kokhalst, hoest en niest. Het vertoont ook een bijtreflex, de voorloper van het kauwen. De baby leert meer en meer zelfstandig te eten.
 

6 tot 9 maanden

Likzuigen gaat geleidelijk over in pompzuigen. De tong beweegt niet langer voor- en achterwaarts maar op en neer en de kaak maakt stilaan kleinere verticale bewegingen. De verhouding zuigen-ademen-slikken gaat van 1-1-1 naar 3-1-1. De baby gaat de lepel actief afhappen met de bovenlip.

Rond deze periode kan ook worden gestart met drinken uit een beker en bij voorkeur uit een gewone, open beker. Zo leert het kind een nieuw zuig- en slikpatroon aan. Met een tuitbeker blijft het bij een primitief zuigpatroon.

Vanaf 7 à 8 maanden is de baby klaar voor de volgende stap: brokjes vaste voeding leren eten.
 

9 tot 12 maanden

De baby leert de voeding met de tong naar de zijkant van de mond te brengen om gekauwd te worden. De bewegingen van de lippen, de tong, de kaak en het gehemelte zijn zodanig ontwikkeld dat het kind voortaan ook grover en vast voedsel kan eten.
 

12 tot 18 maanden

Het kauwen verfijnt en fijngesneden structuren kunnen ingenomen, gekauwd en doorgeslikt worden. Vanaf 18 maanden is een kind in staat om zelfstandig te eten en uit een beker te drinken. Leren drinken met een rietje is het moeilijkst. Dat kan vanaf ongeveer 14 maanden.

Referenties
  1. J. M. Norris, K. Barriga, E. J. Hoffenberg, I. Taki, D. Miao, J. E. Haas, L. M. Emery, R. J. Sokol, H. A. Erlich, G. S. Eisenbarth, M. Rewers. Risk of Celiac Disease Autoimmunity and Timing of Gluten Introduction in the Diet of Infants at Increased Risk of Disease. JAMA 2005; 293 (19): 2343-2351
  2. C. Agostoni, T. Decsi, M. Fewtrell, O. Goulet, S. Kolacek, B. Koletzko, K. Fleischer Michaelsen, L. Moreno, J. Puntis, J. Rigo, R. Shamir, H. Szajewska, D. Turck and J. van Goudoever. Complementary Feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008; 46: 99-110
  3. Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde. Nieuwe richtlijn gluten (9 november 2008) – te raadplegen via www.vvkindergeneeskunde.be > publicaties > richtlijnen
  4. Aan tafel, alles over eten en leren eten. Kind en Gezin, editie 2009
  5. www.kindengezin.be > ouder > voeding
  6. Rommel N. Grote stappen in het eetpatroon van baby’s. UZ Leuven Gezondheidsbrief, september 2001

Lees meer

Voeding bij baby’s

Borstvoeding of moedermelk is zonder enige twijfel de beste voeding voor zuigelingen. Ontdek meer over de voeding van je baby tijdens het eerste levensjaar.

De eerste hapjes

De eerste maanden heeft een baby genoeg aan borstvoeding of zuigelingenvoeding. Vanaf 6 maanden wordt dit aangevuld met groentepap en fruitpap.

Rijstkoeken
Nieuwsbericht

Advies inzake arseen in voeding voor baby's en peuters

Rijst is een belangrijke bron van arseen in de voeding. Beperk daarom het gebruik van rijst door baby’s en peuters. Wat adviseert de Hoge Gezondheidsraad hierover?

OP DEZE PAGINA