leestijd

De voedingswaardetabel

De voedingswaarde of nutritionele waarde van een voedingsproduct staat sinds 13 december 2016 verplicht op het etiket. De voedingswaarde moet per 100 g of 100 ml worden uitgedrukt en weergegeven zijn in een duidelijk leesbare tabel. Meer over de voedingswaardetabel lees je hier.

Voedingswaardetabel

Verplichte en vrijwillige voedingswaardevermelding

De voedingswaardetabel bestaat minstens uit:

  • het gehalte aan energie (uitgedrukt in kcal of kJ);
  • het gehalte aan vet en verzadigd vet;
  • het gehalte aan koolhydraten en suikers;
  • het gehalte aan eiwitten;
  • zout (zout is NaCl, g zout = g Na x 2,5).

Daarnaast mag de fabrikant vrijwillig ook het gehalte opsommen aan:

  • enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren
  • polyolen
  • zetmeel
  • (voedings)vezels
  • bepaalde vitaminen en mineralen indien ze voldoende aanwezig zijn

De voedingswaarde per 100 g of per 100 ml product vermelden is verplicht en maakt het mogelijk om producten snel en makkelijk met elkaar te vergelijken.

Per portie

Sommige producenten geven daarnaast ook de voedingswaarde per portie of per verpakkingseenheid. Let erop dat je de juiste vergelijking maakt: per 100 g of per portie. Hou er ook rekening mee dat de porties kunnen variëren naargelang het product. Ontbijtgranen zijn hiervan een goed voorbeeld: de portiegrootte kan sterk verschillen tussen merken en soorten, gaande van 30 g tot 60 g. Soms wordt ook rekening gehouden met de toevoeging van melk.

Percentages van de referentie-innames

Daarnaast mogen de verplicht te vermelden energetische waarde en de hoeveelheid vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout ook worden uitgedrukt als het percentage van de referentie-innames zoals vastgelegd in de EU-verordening 1169/2011. De percentages van de referentie-innames mogen per 100 g of 100 ml of per portie of per consumptie-eenheid worden uitgedrukt. Voor vitaminen en mineralen moeten de percentages van de referentie-innames per 100 g of per 100 ml altijd verplicht worden vermeld.

Meer over de referentie-innames

Macronutriënten

De wettelijk vastgelegde referentie-innames gelden voor een gemiddelde volwassene en zijn als volgt voor de macronutriënten:

  • Energie: 8400 kJ of 2 000 kcal
  • Totale vetten: 70 g
  • Verzadigde vetzuren: 20 g
  • Koolhydraten: 260 g
  • Suikers: 90 g
  • Eiwitten: 50 g
  • Zout: 6 g
     

Vitaminen en mineralen

In de EU-verordening 1169/2011 is de eenheid en de referentie-inname vastgelegd voor elk vitamine en mineraal dat in de voedingswaardedeclaratie mag worden opgenomen.
 

Front-of-pack voedingsinformatie

De verplichte voedingswaardevermelding staat meestal achteraan op de verpakking. De producent herhaalt vrijwillig sommige info op een meer zichtbare plaats op de voorkant van de verpakking. Dat kan alleen de energetische waarde of een meer uitgebreide lijst van nutriënten zijn. De informatie op de voorkant van de verpakking mag per 100 g, per portie of als percentage van de referentie-innames worden weergegeven. Wanneer er een acroniem wordt gebruikt, bv. RI voor referentie-inname, moet dit ergens op de verpakking worden uitgelegd. Het acroniem ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is niet meer toegestaan omdat de consument dit verkeerdelijk als een advies zou kunnen interpreteren. Het klopt immers niet dat het aanbevolen is om elke dag 5 g zout te nemen. Het is aanbevolen om niet meer dan 5 g zout per dag te nemen.

Gerelateerde artikels

14 wettelijke allergenen

Wie lijdt aan een voedselallergie kan op het etiket controleren of het voedingsmiddel voor hem geschikt is. Dit zijn de 14 groepen allergenen die verplicht vermeld moeten worden.

De houdbaarheidsdatum en bewaarvoorschriften

De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. Op  voorwaarde dat je de bewaarvoorschriften respecteert.

De ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst is een handig hulpmiddel om de samenstelling van het product te beoordelen. Deze zaken moet je weten over de ingrediëntenlijst.

OP DEZE PAGINA