leestijd

De ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst is een handig hulpmiddel om de samenstelling van het product te beoordelen. Deze zaken moet je weten over de ingrediëntenlijst.

Ingrediëntenlijst

Van hoog naar laag

De opsomming gebeurt in dalende volgorde van gewicht: het ingrediënt dat het meest in het voedingsmiddel voorkomt, staat eerst en het ingrediënt met het kleinste aandeel het laatst. De toevoegsels worden met hun volledige naam of met hun overeenkomstig E-nummer vermeld. Wanneer bepaalde ingrediënten expliciet worden afgebeeld op de verpakking of voorkomen in de verkoopsbenaming, is het verplicht om ook de hoeveelheid waarin het voorkomt aan te geven in de ingrediëntenlijst. Zo kan je bijvoorbeeld nagaan wat het gehalte is aan aardbeien in "aardbeienyoghurt". En het antwoord kan soms heel verrassend zijn...

Specifieke vermeldingen

Zodra er tijdens de productie bepaalde behandelingen zijn uitgevoerd of specifieke ingrediënten zijn toegevoegd, moet dit duidelijk leesbaar zijn op het etiket. Bijvoorbeeld:

  • "doorstraald", "door straling behandeld" of "met ioniserende straling behandeld": indien het voedingsmiddel met ioniserende straling is behandeld om een langere houdbaarheid te bekomen (bv. kruiden en specerijen);
  • "verpakt onder beschermende atmosfeer": voedingsmiddelen waarvan de houdbaarheid is verlengd door een gewijzigde gassamenstelling in de verpakking (bv. versneden en voorverpakte groenten en vleeswaren);
  • "met zoetstof(fen)": voedingsmiddelen die één of meer zoetstoffen bevatten (bv. light-frisdranken);
  • "met suiker(s) en zoetstof(fen)": voedingsmiddelen die zowel toegevoegde suiker(s) als één of meer zoetstoffen bevatten;
  • "overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben": voedingsmiddelen met een gehalte aan polyolen (suikeralcoholen zoals sorbitol en mannitol) van meer dan 10 volumeprocent;
  • "bevat een bron van fenylalanine": voedingsmiddelen met aspartaam, een bron van fenylalanine (bv. light-frisdranken). Personen met een fenylketonurie, een aangeboren stofwisselingsziekte waardoor fenylalanine niet kan worden verwerkt, moeten deze producten vermijden.

Verschillende benamingen voor hetzelfde ingrediënt

Opgelet sommige ingrediënten kunnen onder verschillende vormen en/of benamingen voorkomen, bijvoorbeeld suiker. Benamingen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van suiker zijn: glucosestroop, invertsuikerstroop, sucrose en saccharose. Om het totale suikergehalte te kennen moeten deze dus allemaal worden opgeteld.

Niet altijd verplicht

Een ingrediëntenlijst is voor sommige producten niet verplicht. Dat geldt bijvoorbeeld voor vers fruit, verse groenten, bruiswater en voedingsmiddelen die bestaan uit slechts één ingrediënt zoals koffie, olijfolie en vers vlees. Ook voor dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 % is een ingrediëntenlijst niet verplicht.

Gerelateerde artikels

De houdbaarheidsdatum en bewaarvoorschriften

De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. Op  voorwaarde dat je de bewaarvoorschriften respecteert.

De voedingswaardetabel

De voedingswaarde van een voorverpakt product moet verplicht worden vermeld op het etiket. Meer over de voedingswaardetabel lees je hier.

14 wettelijke allergenen

Wie lijdt aan een voedselallergie kan op het etiket controleren of het voedingsmiddel voor hem geschikt is. Dit zijn de 14 groepen allergenen die verplicht vermeld moeten worden.

OP DEZE PAGINA