Voedingsonderzoek onder de loep

Wie informatie zoekt over het effect van de voeding op de gezondheid, vindt veel informatie. Er zijn ook veel tegenstrijdige bevindingen. Zelfs in wetenschappelijke tijdschriften. Is dat normaal?

Wie thuis is in wetenschappelijk onderzoek verbaast zich hier niet over. Voedingswetenschappers kennen de complexe relatie tussen voeding en gezondheid en weten waarop te letten als ze onderzoeksresultaten lezen, interpreteren en communiceren.

Epidemiologie

De epidemiologie onderzoekt de prevalentie en de verspreiding van ziekten onder de bevolking. De voedingsepidemiologie tracht bovendien uit te zoeken wie er door een ziekte wordt getroffen en welke voedingsfactoren dit al dan niet in de hand werken. Verschillende proefopzetten worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in het effect van de voeding op onze gezondheid.

Wetenschappelijk onderzoek gaat in wezen altijd op zoek naar het onbekende. Gevonden resultaten worden bediscussieerd en geven aanleiding tot nieuwe hypothesen, onderzoeken en inzichten. 

Ontdek de verschillende aspecten van voedingsonderzoek

Wetenschappelijk onderzoek

Voedingswetenschap heeft een dynamisch karakter, ze staat niet stil. Heel wat onderzoekscentra en universiteiten werken mee aan onderzoek over voeding en gezondheid. 

Communicatie over voeding en gezondheid

Een verhaal mag goed klinken, het moet ook juist klinken. Met enkele aandachtspunten kan je correct en genuanceerd aan wetenschapscommunicatie doen.

Voeding in de media

De media pakken graag uit met nieuwe en opvallende resultaten van voedingsonderzoek. Op zich best interessant maar ook verwarrend als ze ingaan tegen de actuele wetenschappelijke kennis. 

Gerelateerde artikels

Voedingsfouten

Prik jouw prioritaire werkpunten aan de hand van veelvoorkomende voedingsfouten.

Lees meer

Speciale gelegenheden

Een restaurantbezoek, de feestdagen of de zomer zijn situaties waarin gezonde keuzes maken niet altijd makkelijk is. Deze tips helpen je alvast op weg!

Lees meer

Populaire diëten

Populaire diëten om af te vallen zijn geen wondermiddelen. Een gezond voedingspatroon dat je levenslang kan volhouden is de sleutel tot succes.

Lees meer