leestijd

Fouten bij de lunch

Sla jij regelmatig de lunch over of kies je steevast voor belegde broodjes? Lees hier meer over veelgemaakte fouten bij de lunch.

Belegd broodje

Belegde broodjes 

Een belegd broodje ter grootte van een half stokbrood (120 g) komt overeen met zes sneden brood met beleg. Met een “smoske” met drie soorten beleg (bv. kaas én hesp én ei) en een lepel mayonaise lopen de calorieën snel hoog op – tot zo’n 1000 kcal of bijna de helft van onze dagelijkse energiebehoefte - terwijl de vitamine-aanbreng meestal beperkt blijft met enkele blaadje sla, twee fijne schijfjes tomaat en enkele wortelsnippers. Zo’n broodje kan eens per uitzondering maar niet als dagelijkse kost. Idem dito voor broodjes met allerhande slaatjes op basis van mayonaise.

Tips voor een ‘gezonder’ belegd broodje:

  • Ga voor een dun laagje beleg.
  • Vermijd dubbel beleg (bv. ham + kaas, rauwe ham + mozzarella, kaas + ei, smeerkaas + zalm).
  • Beperk vetrijke belegsoorten zoals vette vleeswaren en kazen (bv. salami, paté of roomkazen) en salades op basis van mayonaise (bv. kip curry, zalmsalade, martino).  Kies je er toch voor, ga dan voor een kleine portie. 
  • Kies voor een volkoren broodje of eentje met zaadjes of pitten.
  • Ga voor een klein broodje: een piccolo of een pistolet.
  • Laat de mayonaise en de mayonaiseslaatjes zoveel mogelijk achterwege
  • Kies eventueel voor een minder vette saus zoals ketchup, mosterd of pickles.
  • Vraag altijd een extra portie rauwkost.

Weinig inspiratie en variatie

Laat je fantasie werken, er is meer dan alleen hartige en zoete toespijs. Ook groenten en fruit zijn lekker als broodbeleg. Fruit kan meer smaak geven aan een belegde boterham: bijvoorbeeld stukjes perzik bij tonijn, appel bij rosbief, peer bij varkensgebraad, ananas of druiven bij kaas. Probeer lekkere smaken ook meer te accentueren met de juiste extra toets, bijvoorbeeld een mespuntje mosterd of pickles, enkele zoetzure uitjes, augurken of rode biet, een handvol rucola, waterkers of alfalfa, een flinke draai van de pepermolen, verse tuinkruiden of gedroogde (Provençaalse) kruiden. 

  • Een sneetje ham, een schijfje ananas of zoet appel, afwerken met een snuifje paprikapoeder en even onder de grill schuiven.
  • Magere plattekaas mengen met vers fruit zoals aardbeien.
  • Geraspte appel en rozijnen of peer met gember.
  • Magere yoghurt met komkommer, knoflook en vers gesnipperde munt.
  • Maak zelf vlees-, vis- , ei- of groentesalades met een weinig dressing of lightsaus en verder naar eigen voorkeur op smaak gebracht met andere pittige (bv. kerriepoeder, wasabi) of eerdere zoet (bv. stukjes ananas of peer) ingrediënten.
  • Een belegde boterham met bv. stukjes perzik bij tonijn, appel bij rosbief, peer bij varkensgebraad, ananas of druiven bij kaas.

Geen tijd om te lunchen

Snel een broodje eten achter het bureau, of nog erger, je honger stillen met een wafel of een snoepreep uit de automaat? Ideaal is anders. Neem van thuis een gezond lunchpakket mee. Ook ꞌs morgens te weinig tijd? Maak je lunchpakket de avond voordien klaar en bewaar het in de koelkast.

Gerelateerde artikels 

Wat is een gezonde lunch?

De lunch is de ideale maaltijd waar je gemakkelijk een portie groenten kan scoren. Lees meer over de ingrediënten van een gezonde lunch.

Wat is gezond broodbeleg?

De smaak van een lekkere boterham hangt nauw samen met het gekozen beleg. Gezond beleg is vooral een kwestie van variatie en matigheid

Fouten bij de lunch

Sla jij regelmatig de lunch over of kies je steevast voor belegde broodjes? Lees hier meer over veelgemaakte fouten bij de lunch.

OP DEZE PAGINA