Hygiëne in de brooddoos

In een nonchalant onderhouden brooddoos kunnen bacteriën volop groeien. Met enkele eenvoudige maatregelen kan veel onheil worden voorkomen.

Gezonde broodlunch

De brooddoos uitwassen, waarom?

Bacteriën zijn in bijna alle levensmiddelen aanwezig en kunnen zich heel snel vermenigvuldigen. Gelukkig is de overgrote meerderheid van deze bacteriën ongevaarlijk of zelfs goedaardig maar van sommige bacteriën worden we ziek. Zodra deze ziekteverwekkende bacteriën in grote hoeveelheden in onze maag en darmen belanden, kunnen ze ons serieus ziek maken. Het nadeel van deze ziekteverwekkende bacteriën is dat we hun aanwezigheid niet kunnen waarnemen. Vandaar dat een goede hygiëne van de brooddoos belangrijk is.

Voedselinfecties vormen ook in ons land een vaak voorkomend gezondheidsprobleem. Bij gezonde mensen met een goed afweersysteem blijven de gevolgen vaak beperkt. Bij kleine kinderen en bejaarden die minder weerstand hebben, kan een voedselinfectie meer ernstige gevolgen hebben.

 

Praktische tips

  • Was de brooddoos en drinkbekers dagelijks uit met warm water en detergent. Let erop dat alle hoekjes en kantjes goed worden schoongemaakt.
  • Kinderen houden hun schooltas niet altijd netjes. Stop de brooddoos en drinkbeker daarom in een apart zakje. Dat is bovendien makkelijk om mee te nemen naar de eetzaal.
  • Laat geen restjes achter in de brooddoos. De restjes zullen waarschijnlijk niet meer worden opgegeten, maar blijven wel een goede voedingsbodem voor meer bacteriën.
  • Voedingsmiddelen die in de winkel koel worden bewaard, horen thuis eveneens in de koelkast. Eenmaal verwerkt in een lunchpakket, moeten ze nog koel worden bewaard.

 

Brooddoos

In Nutrinews

Hygiëne is heel belangrijk voor een gezonde voeding.
Waarom?

Lees het artikel

Gerelateerde artikels

Gezonde lunch

Neem tijd voor een gezonde lunch om je energiepeil  terug op te krikken.

Lunchgerechten

Wat is er beter dan een deugddoende middagbreak met een lekkere én gezonde lunch? Inspirerende lunchgerechten vind je hier!

Wat is gezond beleg?

De smaak van een lekkere boterham hangt nauw samen met het gekozen beleg. Gezond beleg is vooral een kwestie van variatie en matigheid

BROCHURE: Een deugddoende middagbreak
Gratis Materiaal

Een deugddoende middagbreak - Tips en tricks voor een gezonde lunch

Waaruit bestaat een gezonde lunch? De folder plaatst de belangrijkste tips op een rij en bevat lekkere, makkelijke en gezonde recepten.