NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Nutrinews maart 2018

Voedingsmagazine Nutrinews

Voeding en gezondheid wetenschappelijk bekeken

Het voedingsmagazine Nutrinews verschijnt 4 maal per jaar en richt zich voornamelijk tot artsen en andere gezondheidswerkers, voedingsdeskundigen en diëtisten, docenten voeding en de pers. Dankzij de medewerking van specialisten ter zake kan NICE via haar tijdschrift een belangrijke bijdrage leveren tot de verspreiding van actuele, relevante en praktische voedingsinformatie.

Nutrinews maart 2018

Goed om weten
  • Voedingsadditieven: Q&A online
  • NICE-brochures geüpdatet: gratis downloaden of bestellen
  • Aspergegeur
  • 1ste Vlaamse Week van de Korte Keten
  • Extra’s voor de huid: zin of onzin?
Nader bekeken
Toenemende trend: gefermenteerde voeding

Prof. Dr. ir. L. De Vuyst, Prof. Dr. ir. F. Leroy
Onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie,
Vakgroep Bio-ingenieurswetenschappen,
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen,
Vrije Universiteit Brussel

Fermentatie is een van de oudste biotechnologische processen die de mens toepast om voedsel te bewaren. Gefermenteerde levensmiddelen en dranken vormen vandaag een belangrijk onderdeel van onze gastronomie en winnen verder aan populariteit. Maar wat is fermentatie precies en wat doet het met ons voedsel? Is gefermenteerd voedsel gezonder of houdt het risico’s in? Je leest de antwoorden en bijkomende duiding in Nutrinews.

Gezond eten, zo kan het ook
Belgische klassiekers met een gezonde twist

M. Galle
Voedingsdeskundige NICE

Veel Vlamingen eten nog niet gezond. Aan het traditionele mediterrane en het Scandinavische of ‘New Nordic’ voedingspatroon worden gunstige gezondheidseffecten toegeschreven. Moet de Vlaming zich dan maar bekeren tot een andere eetcultuur? Neen, kleine aanpassingen op basis van het courante en vertrouwde voedingsaanbod van bij ons volstaan meestal en zijn haalbaar en betaalbaar om de voeding bij te sturen richting gezonder eten. Nutrinews presenteert een menu met Belgische klassiekers met een gezonde twist.

Gezonde culinaire basisregels
INFOGRAFIEK
Expert aan het woord
Sluit niet zomaar voedsel uit

H. Winters
AllergieDiëtisten vzw

De diëtist is een belangrijke schakel binnen het zorgteam ter ondersteuning van een patiënt met een voedselallergie of -intolerantie. Na een wetenschappelijk gefundeerde diagnose is een voedingsadvies op maat cruciaal. De kunst is om onnodige beperkingen te vermijden en zoveel mogelijk toe te laten. Hilde Winters, allergiediëtist en expert ter zake, geeft duiding bij enkele belangrijke aandachtpunten voor zowel zorgverleners als patiënten.

Wenst u graag een Nutrinews-artikel over te nemen? Dit is toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Nutrinews verschijnt vier keer per jaar en is gratis voor gezondheidsprofessionals.

Bestel Nutrinews