NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Q&A - Voedingsmiddelen 

Brood

28-11-2016

Brood is al eeuwenlang een van onze basisvoedingsmiddelen. De platte koek van geplet graan van de Egyptenaren vier eeuwen voor Christus, heeft plaats gemaakt voor een actueel en modern product. Vertrekkend van eenvoudige basisingrediënten biedt de bakker vandaag een rijk assortiment aan verschillende broodtypes met talrijke gebruikstoepassingen in het kader van een gezonde voeding.

Brood

Nutritionele samenstelling

Waarom is brood een gezonde energieleverancier?

Brood levert energie in de vorm van complexe koolhydraten (zetmeel) in combinatie met essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, eiwitten, mineralen en vitaminen (vooral van de B-groep). Naarmate brood meer van de volledige graankorrel bevat - de uitmalingsgraad van de gebruikte bloem is hoger - zitten er ook meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen in. Volkorenbrood, waarin nagenoeg de volledige tarwekorrel is verwerkt, bevat dus meer essentiële voedingsstoffen dan wit brood dat wordt bereid met meer geraffineerde bloem. Volkorenbrood is een bron van eiwitten, voedingsvezel, kalium, ijzer, magnesium, zink, niacine (vitamine B3) en foliumzuur en rijk aan vitamine B1, koper en fosfor (1,2). De meeste broodsoorten zijn ook vetarm.
De minimale dagelijkse hoeveelheid volkorenbrood voor een volwassen persoon ( 7 sneden of 245 gram) levert

  • 79 % van de aanbevolen hoeveelheid fosfor;
  • 76 % van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B1;
  • 76 % van de aanbevolen hoeveelheid koper;
  • 63 % van de aanbevolen hoeveelheid niacine;
  • 54 % van de aanbevolen hoeveelheid eiwit;
  • 50 % van de aanbevolen hoeveelheid ijzer;
  • 48 % van de aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels;
  • 44 % van de aanbevolen hoeveelheid magnesium;
  • 40 % van de aanbevolen hoeveelheid koolhydraten;
  • 38 % van de aanbevolen hoeveelheid kalium;
  • 38 % van de aanbevolen hoeveelheid zink;
  • 37 % van de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur;
  • en slechts 6 % van de aanbevolen hoeveelheid vet;

 

Surf hier naar de tabel met de nutritionele samenstelling van brood en de procentuele bijdrage van volkorenbrood aan de aanbevolen dagelijkse inname (ADI).

Hoe bruiner, hoe meer voedingsvezels?
Kan brood in België een tekort aan jodium helpen tegengaan?

Brood en gezondheid

Wat doen de voedingsvezels in brood voor onze gezondheid?
Is brood een dikmaker?
Brood bevat zout. Is dit een reden om geen brood te eten?
Wat zijn gluten en zijn ze slecht voor de gezondheid?
Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?

Praktische aanbevelingen

Hoeveel boterhammen eet ik best per dag?
Eten we genoeg brood?
Mag ik brood vervangen door andere graanproducten?
Wat leg ik tussen mijn brood?
Van welke leeftijd mag mijn kind (volkoren) brood eten?

Kopen & bewaren

Welke soorten brood zijn er?
Hoe bewaar ik brood het best?

Als ontbijt en lunch, 's avonds of tussendoor

Als ontbijt en lunch, 's avonds of tussendoor
Literatuurlijst
 
Terug naar overzicht