Meer weten

Bekijk ons aanbod per thema > Voedingsmiddelen > Groenten

Inspiratie voor recepten?
•    www.alldaylong.be
•    www.mijnflandria.be
•    www.lekkervanbijons.be
•    Product- en receptenfolder “Groenten: lekker gezond, op elk moment van de dag, variatie troef”

NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Q&A - Voedingsmiddelen - Groenten 

Vruchtgroenten

24-03-2014

Vruchtgroenten zoals tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika’s en pompoenen bieden veel variatie en geven onze keuken een zuiders tintje. Ze passen ook goed in traditionele gerechten.

Vruchtgroenten

Nutritionele samenstelling

Wat zijn vruchtgroenten?
Brengen vruchtgroenten belangrijke voedingsstoffen aan?

Vruchtgroenten en gezondheid

Bieden vruchtgroenten een specifiek gezondheidsvoordeel?
Bevatten tomaten en aubergines schadelijke stoffen?

Tomaten en aubergines maken zoals aardappelen deel uit van de familie van de nachtschadeachtigen. De planten van deze familie bevatten verschillende glycoalkaloïden. Deze stoffen zijn in grote hoeveelheden giftig voor de mens. Ze kunnen koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid, lusteloosheid, zwakheid en depressie veroorzaken. Aardappelen bevatten kleine hoeveelheden solanine, onrijpe tomaten bevatten tomatine en aubergines bevatten kleine hoeveelheden solasonine. De glycoalkaloïden worden weinig beïnvloed door de bereidingswijze. Ze worden door verhitting niet afgebroken.
De aanwezigheid van kleine hoeveelheden glycoalkaloïden is echter geen bezwaar om vruchtgroenten te eten. Tomatine komt alleen voor in onrijpe, groene tomaten en niet in rijpe, rode tomaten. De hoeveelheid solasonine in aubergines is zo laag dat normale porties aubergines geen enkel gevaar vormen voor de gezondheid.

Praktische aanbevelingen

Zijn vruchtgroenten te beschouwen als groenten of als fruit?
Hoe kan ik variëren met vruchtgroenten?

Bewaren

Hoe bewaar ik vruchtgroenten het best?

Aankopen

Zijn vruchtgroenten enkel verkrijgbaar in de zomer?
Waarop moet ik letten als ik vruchtgroenten koop?

In de keuken

Mag ik alle vruchtgroenten zowel rauw als gekookt eten?
Moet ik vruchtgroenten voor hun bereiding met zout bestrooien?
Literatuurlijst
 
Terug naar overzicht