NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

Beschermen groenten en fruit tegen kanker?

Beschermen groenten en fruit tegen kanker?
17-09-2013

Talrijke epidemiologische studies hebben de relatie tussen de consumptie van groenten en fruit en het risico op verschillende vormen van kanker onderzocht. Hoewel er nog onduidelijkheden zijn, wijzen de gegevens overwegend op een mogelijk beschermend effect van groenten en fruit op een aantal vormen van kanker (bv. mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, maag, longen, pancreas en prostaat).

De huidige aanbevelingen blijven van kracht

Het "World Cancer Research Fund" (WCRF) kwam in 2007 tot het besluit dat de resultaten uit prospectief onderzoek naar het beschermende effect van groenten en fruit tegen kanker sinds het midden van de jaren 1990 minder overtuigend waren dan vroeger werd gedacht. De WCRF stelt in het rapport dat groenten en fruit waarschijnlijk bescherming bieden tegen kanker. Het EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition)-onderzoek bij ongeveer 52.000 personen stelt een klein maar significant verband vast tussen de consumptie van groenten en fruit en het risico op kanker. Het preventieve effect van groenten en fruit blijkt zwak maar toch nog steeds significant. De aanbeveling van de actieve voedingsdriehoek om dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten blijft dan ook stand houden. Niet alleen omdat voldoende groenten en fruit eten nog steeds kanker helpt voorkomen maar ook omwille van andere positieve effecten op de gezondheid. Met een gebruikelijke inname van 138 g groenten en 0,8 stuks fruit per dag blijft de gemiddelde Belg nog ver onder deze aanbeveling.

Beschermingsmechanisme

Er zijn verschillende redenen waarom groenten en fruit bescherming kunnen bieden tegen kanker. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen en zijn uitstekende bronnen van bioactieve stoffen waaronder ook verschillende antioxidantia. Mogelijk gaat het om een combinatie-effect van verschillende voedingsstoffen. Bovendien bevatten groenten en fruit doorgaans weinig calorieën waardoor ze een gezond lichaamsgewicht kunnen helpen handhaven. Dit werkt ook preventief voor kanker.

Groenten en fruit eten is gezond

Behalve sterke aanwijzingen voor een gunstige relatie tussen de consumptie van groenten en fruit en de preventie van sommige kankers is er eveneens eenduidig bewijs voor het feit dat groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Voldoende groenten en fruit eten levert ook een positieve bijdrage aan de preventie van andere welvaartsziekten zoals overgewicht, diabetes, osteoporose en constipatie. Om de gezondheidsvoordelen van groenten en en fruit ten volle te benutten is variatie minstens even belangrijk.