NICE-nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

 

HAP-klaar advies van de diëtist

HAP-klaar advies van de diëtist
26-02-2018

Tijdens de Week van de Diëtist, die plaats vindt van 19 tot 25 maart, zetten diëtisten hun beroep in de kijker. Het thema in 2018 is HAP-klaar advies. Dat wil zeggen: huisgemaakt, aangepast en persoonlijk. De veelzijdigheid en expertise van de diëtist inzake communicatie over voeding is geen overbodige luxe in tijden waarin er zoveel over voeding wordt geschreven, gezegd en beweerd.
De Week van de Diëtist is een jaarlijks initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD).

Haalbaar en duidelijk voedingsadvies op maat

Leken en zelfverklaarde experten gaan makkelijk mee in allerhande hypes en slagen er vaak niet in om meer dan wat algemene tips te geven uit eigen ervaring. Dat kan inspiratie bieden maar ongefundeerd voedingsadvies kan de gezondheid schaden. Erkende diëtisten beschikken dankzij hun paramedische en praktijkgerichte opleiding over de nodige expertise om fabels te doorprikken en betrouwbaar en haalbaar voedingsadvies op maat te geven. Dat houdt rekening met individuele noden en situaties (bv. leeftijd, leefsituatie, vaardigheden, ziekte, allergie, sporten, zwangerschap). Van recepten tot tips voor thuis, op school, op het werk of in de sportclub.

Focus op meer groenten en fruit eten en water drinken

Niet alleen wie ziek of te dik of te mager is, heeft baat bij duidelijk voedingsadvies. Uit de laatste voedselconsumptiepeiling blijkt dat de gemiddelde Belg nog te weinig gezond eet. Veel Belgen kampen met voedingsgerelateerde chronische aandoeningen zoals overgewicht en diabetes en 1 op 10 ouderen is ondervoed. Dat verhoogt de kosten van de gezondheidszorg voor zowel de zorgvrager als de overheid. Gezonder eten is investeren in een goede gezondheid nu en later. Als professionele voedingsvoorlichter kunnen diëtisten hieraan maximaal bijdragen. Tijdens de Week van de Diëtist gaat er extra aandacht naar meer groenten en fruit eten en genoeg water drinken. Nog altijd belangrijke knelpunten in de voeding van veel Belgen.

NICE steunt de Week van de Diëtist

NICE werkt met en voor diëtisten. Tijdens de Week van de Diëtist biedt NICE de deelnemende diëtisten ondersteunend voorlichtingsmateriaal om cliënten/patiënten te sensibiliseren voor een gezonde eet- en leefstijl en om meer groenten te eten. Voor meer achtergrondinformatie bij veel voorkomende of specifieke vragen kunnen zij terecht op www.nice-info.be.

Meer info