leestijd

Is suiker in fruit ongezond?

Fruit bevat van nature suikers. Ze geven de vruchten een zoete smaak en zorgen voor energie. We beperken best de hoeveelheid toegevoegde suikers in de voeding. Maar hoe zit dat met suikers in fruit?  

suiker fruit

Hoeveel suikers zitten er in fruit?

Tijdens het rijpingsproces wordt zetmeel omgezet in suiker. De belangrijkste fruitsuikers in fruit zijn glucose en fructose. Hoe rijper de vrucht, hoe zoeter de smaak. De totale hoeveelheid koolhydraten of suikers verandert echter nauwelijks. Het gemiddelde suikergehalte van een rijpe vrucht varieert van ongeveer 5 tot 20 g per 100 g:

  Aantal suikers per 100 g
Aardbei 5,2 g
Appel 10 g
Banaan 20 g
Druif 14 g
Kers 13 g
Kiwi 8,8 g
Peer 8,7 g
Perzik 8,7 g
Sinaasappel 8,5 g

Bron: www.internubel.be - geraadpleegd op 22 juli 2019
 

Dit is nog altijd veel lager dan het enkelvoudige suikergehalte in andere zoetigheden zoals chocolade, snoep, koek en gebak dat gemakkelijk kan oplopen tot 30 g of meer per 100 g en die daarnaast ook veel vet kunnen bevatten.
Bovendien levert fruit behalve natuurlijke suikers ook nog andere essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Een nutriëntrijk voedingsmiddel zoals fruit uit de voeding schrappen omwille van de van nature aanwezige suikers, is geen goed idee.

Word je van fruit(suikers) dik?

Beweringen zoals “Fruit maakt dik”, “Fruit bezorgt je een dikke buik” en “Fruit schaadt je gezondheid” zijn het gevolg van eenzijdige interpretaties van het wetenschappelijk onderzoek naar de metabole effecten van fructose (1). Fructose is een monosacharide dat van nature voorkomt in fruit, honing en sommige groenten en wordt ook als dusdanig of als onderdeel van zoetstoffen aan voedingsmiddelen toegevoegd. Verschillende elementen werden door de berichtgevers over het hoofd gezien. De gebruikte hoeveelheden fructose in de studies waren vele malen groter dan de hoeveelheden die we via een normale voeding binnenkrijgen. In een onderzoek naar het effect van fructose naar het lichaamsgewicht werd bijvoorbeeld 125 g fructose toegediend. Om deze hoeveelheid binnen te krijgen via fruit zou men zo’n anderhalve kilo appelen moeten eten (4). De onderzoekers dienen bovendien veelal pure fructose toe. Met de voeding is dit nooit het geval. Geen enkel voedingsmiddel bevat alleen maar fructose. Onderzoek dat wijst op een mogelijk verband tussen de fructose-inname en gewichtstoename, laat ten slotte nog niet toe om fructose – laat staan fruit – verantwoordelijk te achten voor overgewicht. Overgewicht is een complex gegeven waarop meerdere factoren van invloed zijn, zoals erfelijkheid, voedingsgewoonten en de mate van lichaamsbeweging (5,6).

Zijn fruitsuikers slecht voor de tanden?

Een werkgroep van tandartsen en diëtisten heeft de algemene aanbevelingen voor een evenwichtige voeding en de voedingsaanbevelingen die tandartsen geven naast elkaar gelegd. De werkgroep kwam tot de volgende stellingen over fruit en mondgezondheid (8):

  • Fruit is gezond op voorwaarde dat het niet heel de dag door wordt “gegraasd”.
  • Fruit bevat (natuurlijke) suikers (gemiddeld 10 %). Meer dan 6 eet of suikermomenten per dag verhoogt de kans op cariës. Gedroogde vruchten kunnen tot 70 % suiker bevatten en zijn bovendien erg kleverig waardoor ze vanuit tandheelkundig oogpunt behoren tot de categorie snoep. Je neemt ze best tijdens of direct na de maaltijd.
  • Vooral citrusvruchten bevatten specifieke zuren waardoor een dagelijkse consumptie ervan de kans op tanderosie kan verhogen.
  • Geef de voorkeur aan een stuk vers fruit boven vruchtenmoes en sap. Verse vruchten stimuleren sterker dan sap de speekselvloed waardoor de zuren sneller worden geneutraliseerd en weggespoeld.
  • Verkies eveneens fruitconserven op eigen nat boven fruit op siroop.
  • Er wordt ten slotte ook duidelijk aangegeven dat een rauwe appel eten, het tandenpoetsen niet kan vervangen.
Referenties
  1. Weichselbaum E. Fruit makes you fat? Nutrition Bulletin 2008;33(4):343-346.   
  2. Girard J. Effets métaboliques différentiels des sucres. Cahiers de Nutrition et de Diététique 2008;43(2S):2S12:2S16.
  3. Guy-Grand B. Les sucres dans l’alimentation: de quoi parle-t-on? Cahiers de Nutrition et de Diététique 2008;43(2S):2S7-2S11.
  4. Food Standards Agency (2002). McCance and Widdowson’s The Composition of Foods, Sixth Summary Edition. Royal Society of Chemistry: Cambridge.
  5. Food Standards Agency (2002). McCance and Widdowson’s The Composition of Foods, Sixth Summary Edition. Royal Society of Chemistry: Cambridge.
  6. Stephen AM. Sucres et poids corporel: analyse des données épidémiologiques. Cahiers de Nutrition et de Diététique 2008;43(2S):2S21-2S28.
  7. Nubel vzw. Merknamendatabank met nutritionele waarden. Beschikbaar via www.internubel.be. Geraadpleegd op 22 juli 2019.
  8. Vanhauwaert E, Souffriau JP. Tandvriendelijk voedingsadvies. Lekker en gezond, ook voor onze mond. Nutrinews september 2012.

Lees meer

Soorten fruit

Appels en peren worden beschouwd als hardfruit, aardbeien en bessen als zachtfruit. Kom meer te weten over de verschillende soorten fruit.

Soorten groenten

Van vruchtgroenten en knolgewassen tot kolen en champignons. Kom meer te weten over de verschillende soorten groenten.

TOOL - Tips & tricks om genoeg groenten te eten
Gratis Materiaal

TOOL - Tips & tricks om genoeg groenten te eten

Meer groenten op mijn bord: een gezonde gewoonte. En hoe kan ik ze lekker, gevarieerd en gezond bereiden?

OP DEZE PAGINA