Kaas bewaren

Kaas is een levend product. De micro-organismen, die het rijpingsproces op gang brengen en zo verantwoordelijk zijn voor de gewenste smaakstoffen en de juiste kwaliteit, blijven in het eindproduct doorleven. Koel bewaren is dan ook nodig om bederf tegen te gaan.

Kaas bewaren

Veel van de waardevolle smaakstoffen gaan echter verloren wanneer kaas bij een te lage temperatuur wordt bewaard. Daarom de volgende tips.

  • Bewaar kaas best helemaal onderaan in de koelkast waar de temperatuur iets hoger is, indien mogelijk liefst in de groentebak.
  • Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard waar de temperatuur lager is.
  • Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast. Bewaar kaas daarom altijd luchtdicht verpakt: in goed afgesloten dozen, in aluminiumfolie of in de oorspronkelijke vacuümverpakking.
  • Neem kaas een half uur voor gebruik uit de koelkast. De kaas krijgt dan de tijd om te ‘chambreren’ en als zijn smaakstoffen vrij te maken. Neem niet meer uit de koelkast dan nodig.

Gerelateerde artikels

Voedingswaarde van kaas

Kaas is nutriëntrijk. Naargelang de soort bevat kaas meer of minder vet, verzadigd vet en zout.

Lees meer

Aanbevelingen voor zuivel

Melk, yoghurt en kaas passen in een gezonde voeding. Hoe kan je er optimaal van de voedings- en gezondheidstroeven van zuivel genieten?

Lees meer