leestijd

Voedingswaarde van yoghurt

De voedingswaarde van yoghurt is vergelijkbaar met die van melk. Yoghurt is dus een goed alternatief voor melk.

Voedingswaarde yoghurt

Voedingsstoffen in yoghurt

Yoghurt is zoals melk van nature een goede bron van hoogwaardige eiwitten, calcium, vitamine B2 en B12 en levert een goede bijdrage tot de nutritionele kwaliteit van de voeding.
Magere en volle yoghurt leveren ongeveer evenveel nutriënten maar het vet- en energiegehalte (calorieën) verschilt. Volle yoghurt bevat meer vet en calorieën. Volle yoghurt bevat ongeveer 3,3 % vet. Magere yoghurt bevat weinig of geen vet (ongeveer 0,1 %) en is dus vetarm. Een potje (125 g) volle yoghurt natuur brengt ongeveer 80 kcal aan, een potje magere yoghurt natuur ongeveer 45 kcal.
Griekse en Bulgaarse yoghurt zijn doorgaans wat romiger en vetter en bevatten iets meer eiwitten. Ze bevatten minder vocht en mogelijk is er wat extra room aan toegevoegd waardoor zij tot 3 keer meer vet kunnen bevatten (tot 10 %) dan gewone volle yoghurt.

Bevat yoghurt veel suiker?

Yoghurt bevat het natuurlijk suiker lactose dat in het product echter al deels door de aanwezige yoghurtbacteriën wordt afgebroken tot glucose en lactose. Vandaar dat yoghurt voor sommigen beter verteerbaar is dan melk.
Yoghurt natuur zonder toegevoegde suiker of zoetstof krijgen de voorkeur in een gezonde voeding.
Naarmate yoghurt meer toegevoegde suiker bevat (raadpleeg het etiket), blijft het vitamine- en mineralengehalte min of meer onveranderd maar verhoogt de caloriewaarde.  

Is yoghurt met rechtsdraaiend melkzuur beter dan met linksdraaiend melkzuur?

Bij normale hoeveelheden yoghurt is rechtsdraaiend melkzuur niet beter dan linksdraaiend melkzuur.
De begrippen links- en rechtsdraaiend komen uit de scheikunde en verwijzen naar de ruimtelijke structuur van een molecule. Twee moleculen bestaan uit dezelfde elementen die echter verschillende geordend staan. Afhankelijk van de bacteriesoort wordt er linksdraaiend of rechtsdraaiend melkzuur aangemaakt. De typische yoghurtbacteriën produceren ongeveer 50 % linksdraaiend en 50 % rechtsdraaiend melkzuur. Door de selectie van de bacteriecultuur te wijzigen kan de verhouding tussen links- en rechtsdraaiend melkzuur wisselen.
Rechtsdraaiend melkzuur kan makkelijker en sneller door de lever worden afgebroken dan linksdraaiend melkzuur. Wanneer het lichaam te veel linksdraaiend melkzuur krijgt aangeboden, zou het kunnen verzuren omdat de lever het onvoldoende snel kan afbreken. Bij een volwassene zou dit echter pas het geval zijn wanneer hij of zij ten minste 7 liter yoghurt in één keer eet. Voor gezonde volwassenen maakt het dus niet uit welk type melkzuur in de yoghurt zit. Zuigelingen zijn gevoeliger voor effecten van linksdraaiend melkzuur omdat hun lever nog niet matuur is. Voor de leeftijd van 1 jaar zijn gewone melk en yoghurt trouwens sowieso af te raden. Zij krijgen dan borstvoeding of een aangepaste zuigelingenvoeding.
Het type melkzuur heeft evenmin effect op de darmflora. Melkzuur wordt in de dunne darm opgenomen en bereikt de dikke darm niet waar de darmflora zit. De darmflora maakt overigens zelf grote hoeveelheden links- en rechtsdraaiend melkzuur aan uit allerlei suikers en voedingsvezels.

Referenties
  1. Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be
  2. Verordening (EU) Nr. 1924/2006 van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen en Verordening (EU) Nr. 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
  3. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België - 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285
  4. https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/melk (geraadpleegd 8 december 2018)
  5. De Geeter H. Waarom? Daarom: Is rechtsdraaiend melkzuur gezonder dan linksdraaiend melkzuur? Nutrinews juni 2003

Gerelateerde artikels

Zuivel en gezondheid

Melk, yoghurt en kaas dragen bij tot een gezonde voeding voor een goede gezondheid. Wat is bewezen en wat vergt bijkomend onderzoek?

Aanbevelingen voor zuivel

Melk, yoghurt en kaas passen in een gezonde voeding. Hoe kan je er optimaal van de voedings- en gezondheidstroeven van zuivel genieten?

OP DEZE PAGINA