leestijd

Naar een nutriëntdense voeding

Een nutriëntdense voeding krijgt de voorkeur voor een gezond gewicht en een goede gezondheid.

nutrientdense voeding

Wat bedoelt men nutriëntdense voeding?

De term nutriëntdens wordt gebruikt voor voedingsmiddelen die veel essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezel aanbrengen in verhouding tot hun energie-aanbreng. Met het oog op een gezond gewicht en een goede gezondheid krijgt een nutriëntdense voeding de voorkeur. Voorbeelden van nutriëntdense voedingsmiddelen zijn basisvoedingsmiddelen zoals groenten en fruit, volkorenbrood, peulvruchten, magere en halfvolle melk, mager vlees, vis en een ei

Wat bedoelt men met de term energiedens?

De term energiedens wordt gebruikt voor voedingsmiddelen die veel calorieën aanbrengen maar weinig of geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezel. Dergelijke voedingsmiddelen worden ook bronnen van “lege calorieën” genoemd. Bekende voorbeelden zijn frisdranken, snoepgoed en veel fastfoodproducten. Zij behoren in de voedingsdriehoek tot de rode zone.

Van een energiedense naar een nutriëntdense voeding

Wie veel energiedense voedingsmiddelen eet, riskeert overgewicht door een te grote energie-inname maar tegelijkertijd ook een vorm van ondervoeding door bepaalde voedingstekorten. Dat kan aanleiding geven tot lichamelijke ongemakken zoals vermoeidheid en futloosheid maar ook tot ernstige dysfuncties van het organisme zoals onomkeerbare neurologische stoornissen. Ga voor een nutriëntdense voeding conform de richtlijnen van de voedingsdriehoek

Referenties
  1. S. De Henauw, V. De Preter, C. Matthys, A. Meulemans, E. Vanhauwaert, K. Van Landeghem, M. Van Loo. Handboek Voeding: van basisconcepten tot metabolisme.  2017 Acco, Leuven. ISBN 978-94-6292-758-2

Gerelateerde artikels

Voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Ze hebben elk hun eigen functie. Leer ze stuk voor stuk kennen.

OP DEZE PAGINA