leestijd

Voedingspatroon jongeren is zorgwekkend

De resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2014 geven aan dat er knelpunten zitten in de voeding van de Belgische adolescenten.

Voedingspatroon jongeren is zorgwekkend

Te weinig water en te veel gesuikerde dranken

Jongeren (13-17 jaar) drinken gemiddeld 848 ml niet-gesuikerde dranken waarvan 758 ml water per dag. Hiermee haalt een groot deel (92 %) van de adolescenten de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,5 liter vocht niet. Daarentegen drinken jongeren dagelijks gemiddeld 241 ml gesuikerde dranken.
 

Groenten en fruit weinig populair bij jongeren

Jongeren (14-17 jaar) eten gemiddeld 110 gram groenten per dag. Hiermee haalt 99 % van de jongeren de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten van ongeveer 300 g per dag niet. Voor fruit halen jongeren een gemiddelde dagelijkse inname van ongeveer 85 g. Dit is minder dan één portie fruit (125 g) per dag en waar er 2 tot 3 porties dagelijks van wordt aangeraden.
 

Meer dan 1/3 van de jongeren drinkt dagelijks melk

Uit de consumptiepeiling geeft 39 % van de jongeren aan dagelijks melk te drinken. Gemiddeld eten jongeren 163 g melk en melkproducten en 25 g kaas per dag. Toch consumeren bijna alle Belgische adolescenten (99,6 %) hiermee onvoldoende melkproducten. Dit zie je ook in het feit dat slechts 5 % van de 14- tot 17-jarigen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium haalt.
 

Jongeren eten zowel wit als bruin brood

Wit brood wordt door meer jongeren dagelijks gekozen dan bruin brood: 45 % kiest dagelijks wit brood en 36 % van de jongeren gaat dagelijks voor bruin brood. Bijna de helft van de jongeren geeft aan nooit te kiezen voor volkoren ontbijtgranen en meer dan de helft eet nooit bruine rijst of volkoren pasta. Jongeren kiezen dus te weinig voor de volkoren varianten.
 

Vlees, vis, eieren en vervangproducten

De gemiddelde portie vlees, vis, eieren en vervangproducten dat adolescenten dagelijks innemen is 131 g/dag waarvan 108 g vlees per dag, 16 gram vis per dag, 9 g ei per dag, en 3 g vervangproducten per dag.
 

Te veel producten uit de rode zone

Bijna de 20 % van de Belgische adolescenten eet dagelijks koek of cake. Gemiddeld genomen eten ze ongeveer 52 g koek of cake per dag. Zoetwaren en chocolade staan gemiddeld met 38 g per dag op het menu. Jongeren consumeren dagelijks ongeveer 38 g hartige en gefrituurde snacks. Ongeveer 97 % van de adolescenten nemen teveel calorieën in onder de vorm van producten uit de rode zone. De consumptie uit de rode zone is, met een gemiddelde van 700 kcal, te hoog.

Voedingstoestand is voor verbetering vatbaar

Het voedingspatroon van de Belgische adolescenten is dus voor verbetering vatbaar. Ouders (en ook de school) spelen hierbij een cruciale rol. Goede voedingsgewoonten bijbrengen maakt deel uit van de opvoeding. Naast voldoende kennis over gezonde voeding hebben ouders vaak ook nood aan meer informatie over de belangrijkste basisprincipes en vuistregels voor een goede voedingsopvoeding.

Referenties
  1. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België - 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285
  2. M. Banneel en G. Phlips. Gezond eten om goed te groeien – Aandachtspunten voor kinderen en jongeren. Nutrinews juni 2009.
  3. M. Galle. Gezond eten, zo kan het ook – voor adolescenten niet evident maar niet onmogelijk. Nutrinews maart 2017.
  4. Lebacq T. Vlees, vis, eieren en vervangproducten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.
  5. Lebacq T. Water en niet-gesuikerde dranken. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014- 2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.
  6. Ost C. Graanproducten en aardappelen. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.
  7. Ost C. Groenten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.
  8. Ost C. Fruit. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.
  9. Lebacq T. Melk- en calciumverrijkte sojaproducten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.
  10. Ost C. Restgroep. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.

Meer weten over voeding bij adolescenten?

Aandachtspunten voeding en eetgedrag bij adolescenten

De groeispurt tijdens de puberteit zorgt voor een grotere energiebehoefte en eetlust. Lees hier meer over de ontwikkeling tijdens de adolescentie.

Gezond eten en drinken voor adolescenten

De richtlijnen van de voedingsdriehoek vormen de basis voor een gezonde voeding bij adolescenten. Maar ook met deze voedingsvragen kunnen ouders zitten.

Opvoedingstips voor adolescenten

Jongeren worden zelfstandiger en maken steeds meer eigen (voedsel)keuzes. Ouders spelen nog steeds een rol in het aanleren van gezond eetgedrag.

OP DEZE PAGINA