Voedselveiligheid

Voedselveiligheid gaat verder dan enkel de beheersing van microbiologische gevaren. Om de veiligheid van de voedselketen te bewaken, wordt ook de aanwezigheid van contaminanten, allergenen en het gebruik van additieven in levensmiddelen strikt gereglementeerd door Europa.

Veilig voedsel beperkt het risico op voedselinfecties

Wie voedsel onzorgvuldig bewaart en/of bereidt kan ziekmakende voedselbesmettingen en -vergiftigingen in de hand werken. Mits enkele eenvoudige maatregelen kan dit worden voorkomen.

Lees meer

Een goede hygiëne voor veilig voedsel

Naast een correcte (gekoelde) bewaring van voedingsmiddelen, is ook de nodige hygiëne in de keuken belangrijk. Bacteriën houden vooral van warmte, vocht en vuil. Hou het daarom altijd koud, droog en proper.

Lees meer

Koelbewust winkelen

Wie koelbewust winkelt, koopt gekoelde en diepvriesproducten als laatst, neemt een koeltas mee en gaat van de winkel recht naar huis.

Lees meer

Hoe voedsel correct invriezen

Door producten in te vriezen, wordt de groei van micro-organismen verhinderd en de enzymatische activiteit vertraagd.

Lees meer

Restjes bewaren en bereiden

Restjes verwerken draagt bij tot minder voedselverspilling. Wat moet je weten over restjes veilig bewaren en bereiden?

Lees meer

Voedsel veilig bewaren in de koelkast

Naast de nodige hygiëne in de keuken is ook een correcte bewaring van voedingsmiddelen belangrijk.

Lees meer

Hoe voedsel correct ontdooien

Correct ontdooien is belangrijk om een voedselvergiftiging te voorkomen. Correct ontdooien betekent snel en veilig ontdooien.

Lees meer

De houdbaarheidsdatum en bewaarvoorschriften

De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. Op  voorwaarde dat je de bewaarvoorschriften respecteert.

Lees meer

Het gebruik van zoetstoffen ter vervanging van suiker is strikt gereglementeerd. Waarom?

Onze voeding is een alledaags maar complex gegeven. Soms trekken bepaalde zaken ineens de aandacht...

Lees Meer

Contaminanten

Pesticiden in de voeding: 8 vragen en antwoorden

Pesticiden en in het bijzonder gewasbeschermingsmiddelen zijn sinds lang een vast element in de landbouw...

Lees meer

Minder acrylamide voor een gezondere voeding

Acrylamide in de voeding verhoogt mogelijks het risico op kanker. Het bakproces aanpassen zorgt voor lagere hoeveelheden en dus gezondere producten.

Lees meer

Advies inzake arseen in voeding voor baby's en peuters

Rijst is een belangrijke bron van arseen in de voeding. Beperk daarom het gebruik van rijst door baby’s en peuters. Wat adviseert de Hoge Gezondheidsraad hierover?

Lees meer

Is nitraat in groenten schadelijk?

Groenten bevatten van nature nitraat. Nitraatrijke groenten van het menu schrappen is niet nodig. De gezondheidsvoordelen wegen op tegen mogelijk gezondheidsrisico.

Lees meer

Expert aan het woord - Minder antibiotica voor mens én dier

Antibioticaresistentie is een bedreiging voor de gezondheid. L. Van Heupen van AB Register vzw licht toe hoe de dierlijke sector hiertegen maatregelen neemt.

Lees meer

Additieven en allergenen

Additieven en E-nummers

Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om de eigenschappen van een product te verbeteren of te veranderen. Meer informatie over additieven lees je hier.

Lees meer

14 wettelijke allergenen

Wie lijdt aan een voedselallergie kan op het etiket controleren of het voedingsmiddel voor hem geschikt is. Deze 14 groepen allergenen moeten verplicht worden vermeld.

Lees meer

Het gebruik van zoetstoffen ter vervanging van suiker is strikt gereglementeerd. Waarom?

Onze voeding is een alledaags maar complex gegeven. Soms trekken bepaalde zaken ineens de aandacht...

Lees Meer

Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking

Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed...

Lees meer

Hygiënisch en veilig eten

Hygiëne is heel belangrijk voor een gezonde brooddoos. Waarom?

Een goede hygiëne is eveneens belangrijk om een zorgvuldig samengestelde lunch gezond en veilig te houden.

Lees meer

Gezond en veilig eten op vakantie

De huisarts of diëtist is voor veel reizigers in spe een belangrijk aanspreekpunt voor advies om gezond en veilig te eten op reis.

Lees meer

Gezond en veilig picknicken

Met deze gezonde picknicktips maak je het lekker, gezond en voorkom je onaangename verrassingen.

Lees meer

Gezond en veilig barbecueën

Als men zegt dat barbecueën ongezond kan zijn, dan heeft men het vooral over de PAK’s. Een juiste roostertechniek kan de vorming beperken.

Lees meer

Gezond en veilig koken met de microgolfoven

De microgolfoven is niet alleen handig om snel maaltijden op te warmen. Het is ook een gezonde en veilige kooktechniek.

Lees meer