Voedselveiligheid gaat verder dan enkel de beheersing van microbiologische gevaren. Om de veiligheid van de voedselketen te bewaken, wordt ook de aanwezigheid van contaminanten, allergenen en het gebruik van additieven in levensmiddelen strikt gereglementeerd door Europa.
Veilig voedsel beperkt het risico op voedselinfecties
Wie voedsel onzorgvuldig bewaart en/of bereidt kan ziekmakende voedselbesmettingen en -vergiftigingen in de hand werken. Mits enkele eenvoudige maatregelen kan dit worden voorkomen.
Een goede hygiëne voor veilig voedsel
Naast een correcte (gekoelde) bewaring van voedingsmiddelen, is ook de nodige hygiëne in de keuken belangrijk. Bacteriën houden vooral van warmte, vocht en vuil. Hou het daarom altijd koud, droog en proper.
Koelbewust winkelen
Wie koelbewust winkelt, koopt gekoelde en diepvriesproducten als laatst, neemt een koeltas mee en gaat van de winkel recht naar huis.
Hoe voedsel correct invriezen
Door producten in te vriezen, wordt de groei van micro-organismen verhinderd en de enzymatische activiteit vertraagd.
Restjes bewaren en bereiden
Restjes verwerken draagt bij tot minder voedselverspilling. Wat moet je weten over restjes veilig bewaren en bereiden?
Voedsel veilig bewaren in de koelkast
Naast de nodige hygiëne in de keuken is ook een correcte bewaring van voedingsmiddelen belangrijk.
Hoe voedsel correct ontdooien
Correct ontdooien is belangrijk om een voedselvergiftiging te voorkomen. Correct ontdooien betekent snel en veilig ontdooien.
De houdbaarheidsdatum en bewaarvoorschriften
De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. Op voorwaarde dat je de bewaarvoorschriften respecteert.
Het gebruik van zoetstoffen ter vervanging van suiker is strikt gereglementeerd. Waarom?
Onze voeding is een alledaags maar complex gegeven. Soms trekken bepaalde zaken ineens de aandacht...
Contaminanten
Pesticiden in de voeding: 8 vragen en antwoorden
Pesticiden en in het bijzonder gewasbeschermingsmiddelen zijn sinds lang een vast element in de landbouw...
Minder acrylamide voor een gezondere voeding
Acrylamide in de voeding verhoogt mogelijks het risico op kanker. Het bakproces aanpassen zorgt voor lagere hoeveelheden en dus gezondere producten.
Advies inzake arseen in voeding voor baby's en peuters
Rijst is een belangrijke bron van arseen in de voeding. Beperk daarom het gebruik van rijst door baby’s en peuters. Wat adviseert de Hoge Gezondheidsraad hierover?
Is nitraat in groenten schadelijk?
Groenten bevatten van nature nitraat. Nitraatrijke groenten van het menu schrappen is niet nodig. De gezondheidsvoordelen wegen op tegen mogelijk gezondheidsrisico.
Expert aan het woord - Minder antibiotica voor mens én dier
Antibioticaresistentie is een bedreiging voor de gezondheid. L. Van Heupen van AB Register vzw licht toe hoe de dierlijke sector hiertegen maatregelen neemt.
Additieven en allergenen
Additieven en E-nummers
Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om de eigenschappen van een product te verbeteren of te veranderen. Meer informatie over additieven lees je hier.
14 wettelijke allergenen
Wie lijdt aan een voedselallergie kan op het etiket controleren of het voedingsmiddel voor hem geschikt is. Deze 14 groepen allergenen moeten verplicht worden vermeld.
Het gebruik van zoetstoffen ter vervanging van suiker is strikt gereglementeerd. Waarom?
Onze voeding is een alledaags maar complex gegeven. Soms trekken bepaalde zaken ineens de aandacht...
Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking
Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed...
Hygiënisch en veilig eten
Hygiëne is heel belangrijk voor een gezonde brooddoos. Waarom?
Een goede hygiëne is eveneens belangrijk om een zorgvuldig samengestelde lunch gezond en veilig te houden.
Gezond en veilig eten op vakantie
De huisarts of diëtist is voor veel reizigers in spe een belangrijk aanspreekpunt voor advies om gezond en veilig te eten op reis.
Gezond en veilig picknicken
Met deze gezonde picknicktips maak je het lekker, gezond en voorkom je onaangename verrassingen.
Gezond en veilig barbecueën
Als men zegt dat barbecueën ongezond kan zijn, dan heeft men het vooral over de PAK’s. Een juiste roostertechniek kan de vorming beperken.
Gezond en veilig koken met de microgolfoven
De microgolfoven is niet alleen handig om snel maaltijden op te warmen. Het is ook een gezonde en veilige kooktechniek.