leestijd

Gezond en veilig koken met de microgolfoven

De microgolfoven is niet alleen handig om snel maaltijden op te warmen of om een maaltijd vertrekkende van verse producten te bereiden, het is ook een gezonde en veilige kooktechniek.

Gezond en veilig koken met de microgolfoven

Koken in de microgolfoven

Dit is een van de snelste bereidingstechnieken. Hoewel hij vooral wordt gebruikt voor het opwarmen van een snelle hap, biedt de microgolfoven ook de mogelijkheid om vertrekkende van verse producten een volledige maaltijd te bereiden. Voedingsmiddelen die gekookt, gestoomd of gepocheerd worden, kunnen ook in de microgolfoven worden klaargemaakt met een minimum aan vocht. Op die manier is er minder uitloging van oplosbare vitaminen (vooral van vitamine C) en natuurlijke smaakstoffen in het kookvocht. Vitaminen die hittegevoelig zijn, blijven wel voor een deel verloren gaan. Wanneer je kookt met de microgolfoven, doe je dit best ook op een veilige manier.

De microgolfoven is veilig

Angst voor microgolven wordt vaak ingegeven door het feit dat men microgolven verwart met radioactiviteit. Beide hebben nochtans niets met elkaar te maken.

Verschillende onderzoeken hebben de exacte invloed van microgolven op voedingsstoffen en de vorming van toxische of schadelijke verbindingen vergeleken met de traditionele manier van opwarmen. De conclusies waren duidelijk: koken met de microgolfoven houdt geen groter risico in voor de gezondheid dan het traditionele koken. De microgolfoven is geen bron van schadelijke straling. Voedsel bereid in de magnetron ondergaat geen dusdanige wijziging dat het aan voedingswaarde verliest, wordt niet radioactief en ook niet kankerverwekkend.

Net als de andere kooktechnieken vraagt een goed gebruik van de microgolfoven wel de nodige aandacht.  De toe te voegen hoeveelheid water, zout en kruiden, de bereidingstijd en het materiaal van de recipiënten verschillen immers met traditioneel koken.

4 aanbevelingen voor je start

  • Lees steeds aandachtig de handleiding alvorens de microgolfoven in gebruik te nemen.
  • Bij de aankoop van een nieuw toestel is het nuttig om op de volgende 3 zaken te letten: welke beveiligingen zijn ingebouwd om lekken of oververhitting te voorkomen, is de oven gebruiksvriendelijk en gemakkelijk in onderhoud.
  • Zet de microgolfoven nooit aan wanneer hij leeg is. Hierdoor kan hij schade oplopen. Om dit te vermijden zijn toestellen met een aparte startknop te verkiezen.
  • Slecht onderhouden of beschadigde toestellen (bv. een barst in het glas) kunnen gevaarlijk zijn omwille van lekstraling. Reinig het toestel regelmatig en vermijd dat de deur onvoldoende sluit door vuilafzetting op de dichtingsring.

Roeren om homogeen te verwarmen

Afhankelijk van de verdeling van de golven in de oven, het soort voedingsmiddel en de portiegrootte wordt het voedingsmiddel mogelijk niet gelijkmatig verwarmd. Er kunnen zogenaamde ‘hot’ en ‘cold’ spots (warme en koude plaatsen) in het product ontstaan. Dit kan je vermijden door alles in de microgolfoven op een draaiende plaat te zetten, tussendoor te roeren en het product regelmatig om te keren. Let erop dat bijvoorbeeld restjes door en door zijn opgewarmd om een voedselvergiftiging te vermijden.

Kies de juiste pot

Niet alle recipiënten zijn geschikt voor gebruik in de microgolfoven. Het is aan te raden enkel schalen te gebruiken waarop uitdrukkelijk staat vermeld dat zij geschikt zijn voor gebruik in de microgolfoven.

  • Metaal is niet toegelaten in de microgolfoven omdat het de microgolven niet doorlaat en het product zo afschermt (skineffect). Bovendien kunnen tussen het metaal en de wanden van de gaarruimte van de oven vonken overslaan. Let extra op metalen deeltjes die gemakkelijk aan de aandacht kunnen ontsnappen zoals een gouden rand op porselein, kobaltblauwe versieringen, schroeven of grepen van serviesgoed of metaal in kristal.
  • Kant- en klaarmaaltijden die in een aluminiumschaal zitten, worden best uit de schaal gehaald en op een bord gelegd alvorens ze de microgolfoven ingaan.
  • Hermetisch gesloten recipiënten kunnen in de microgolfoven exploderen onder druk van de gevormde stoom. Zorg er steeds voor dat het deksel los op de pot staat of dat de stoom uit het recipiënt kan ontsnappen via een opening in het deksel.

Babyflesje

Flesvoeding voor baby's kan zonder risico voor de gezondheid van het kind in de microgolfoven worden opgewarmd. Schud echter steeds zeer goed de fles na het verwarmen, zodat de warmte in de fles goed wordt verdeeld. Controleer ook altijd of de inhoud van de fles niet te heet is. Dit is eenvoudig te testen door enkele druppels melk te laten lopen op de rug van je hand. Hou er ten slotte rekening mee dat een overdreven opwarming gevolgd door een afkoeling niet wenselijk is omdat er dan voedingsstoffen verloren gaan. Tracht daarom de ideale opwarmingstijd uit te zoeken.

Opgepast met...

Eieren mogen alleen in speciaal daarvoor ontworpen schalen in de microgolfoven worden verwarmd. Aardappelen in de schil moeten worden doorprikt. Zoniet kunnen zij eveneens in de microgolfoven exploderen. 

De microgolfoven is tevens niet geschikt om kruiden te drogen. Wegens ontvlambaar houdt dit brandgevaar in. Ook het verhitten van olie, vet en alcohol in de microgolfoven is om die reden af te raden.

Lees meer

Hygiënisch en veilig eten

Gezonde voeding moet ook veilig zijn en mag geen risico inhouden voor de gezondheid. Zowel de overheid als de consument dragen bij tot veilig voedsel.

Bereidingswijzen

De bereidingswijze heeft niet alleen invloed op het uitzicht en de smaak van het gerecht, maar ook op de voedingswaarden.

Gezond koken & kopen

Met een gezond boodschappenlijstje haal je de juiste ingrediënten in huis om gezond te koken. Ontdek nog meer tips voor gezond koken.

OP DEZE PAGINA