Vitaminen en mineralen

Vitaminen, mineralen en sporenelementen spelen een cruciale rol in de groei, het onderhoud en het functioneren van het lichaam. Elk vitamine, mineraal en sporenelement heeft zijn eigen functie en komt voor in specifieke voedingsmiddelen. Tekorten kunnen gezondheidsproblemen geven. 

Wie evenwichtig en gevarieerd eet, krijgt alle nodige vitaminen en mineralen binnen. Supplementen zijn dan meestal overbodig. Als het tekort te wijten is aan verkeerde eetgewoonten, dan kan er makkelijk iets aan worden gedaan. Zijn er andere oorzaken in het spel (bv. een malabsorptie), dan raadpleeg je best een arts.

Kalium in de voeding
Nutrinews

Kalium in de voeding

Kalium in de voeding wint aan belangstelling, onder meer in de strijd tegen beroerte, hypertensie, nierstenen en de botgezondheid.

Vitamine D, een wondermiddel?

Zonlicht is onze belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D zit ook in onze voeding, hetzij in veel mindere mate. Waar is vitamine D goed voor?

Jodium: moeten we ons zorgen maken?
Nutrinews

Jodium: moeten we ons zorgen maken?

De gebruikelijke jodiuminname is suboptimaal. De nodige waakzaamheid is dus geboden, vooral ook bij zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Vitamine B12
Nutrinews

Vitamine B12 - Onmisbaar voor jong en oud

Vitamine B12 is een wateroplosbaar vitamine en essentieel voor de mens. Het is ook een bijzonder vitamine want het komt in verschillende vormen voor.

Banner_Ijzer in de voeding_2013-03
Nutrinews

Ijzer in de voeding

Voldoende ijzer in de voeding is essentieel voor een goede gezondheid. Een ijzertekort komt nochtans veel voor.

Calcium in voeding in kaart gebracht

De hoeveelheid calcium die via voeding wordt ingenomen loopt wereldwijd sterk uiteen. Hoe zit dat in België?

Calcium in de voeding
Nutrinews

Calcium: bouwsteen van de botten

Calcium is essentieel voor gezonde botten. Meer dan 50% van de Belgen neemt minder calcium in dan wordt aanbevolen. Hoe kunnen aanpassingen in het eetpatroon hieraan verhelpen?

Brengt een voeding zonder zuivel voldoende calcium aan?

Melkproducten zijn onze belangrijkste bron van calcium. Hoeveel calcium brengen groenten en andere plantaardige voedingsmiddelen en water aan?

Infografiek Calcium in de voeding
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK – Calcium in de voeding

Calcium is essentieel voor gezonde botten maar ook voor andere fysiologische functies. Hoeveel calcium hebben we nodig en welke voeding bevat veel calcium?

Voedingssupplementen: zin en onzin

Voedingssupplementen zijn enkel zinvol om de voeding waar nodig aan te vullen bij risicogroepen. Ze kunnen een goede voeding niet vervangen.

Lees meer

Doe de calciumtest

Voldoende calcium in de voeding draagt bij tot sterke botten en vermindert het risico op osteoporose. Zit er voldoende calcium in je voeding?

Doe de test