Voedselvaardigheden

Voedselvaardigheden gaan over meer dan weten wat gezond is. Ze omvatten het kunnen kiezen, plannen, bereiden en kritisch beoordelen van voeding. Door deze vaardigheden te versterken, wordt gezond eten haalbaar en aantrekkelijk.

Voedselvaardigheden om gezonder te eten

Gezond eten in het huidige voedsellandschap is een uitdaging. Mensen meer voedselvaardig maken kan helpen. Nutrinews in dialoog met experten over de invulling en toepassing van ‘food literacy’.

Lees meer

Focus op 'Food literacy' of voedselvaardigheid

Voedselvaardig zijn betekent beschikken over de nodige instrumenten om met je voeding aan verschillende behoeften te kunnen voldoen: nutritioneel, veilig, smaak en plezier.

Lees meer

Expert aan het woord - De rol van gezondheidsprofessionals op sociale media

Steeds meer mensen googelen symptomen, volgen gezondheidsinfluencers of stellen vragen aan ChatGPT. Maar wat mensen online vinden, is lang niet altijd correct of genuanceerd. We gingen hierover in gesprek met diëtist Pieter Brughmans.

Lees meer

Kookvaardigheden van kinderen en jongeren versterken

Het belang om samen met kinderen en jongeren te koken wordt onderschat. Welke impact heeft jong leren koken op de relatie die kinderen met voeding opbouwen?

Lees meer

Belgische klassiekers met een gezonde twist

Veel Vlamingen eten nog niet gezond. Aan het traditionele mediterrane en het Scandinavische of ‘New Nordic’ voedingspatroon...

Lees meer

Gezond eten met een plan

Welke strategieën kunnen helpen om beter om te gaan met verleidingen en prikkels uit onze voedselomgeving? Geen gemakkelijke kwestie. We zetten ze op een rij.

Lees meer
Infografiek - Gezond eten met een plan
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Gezond eten met een plan

Gezond eten met een plan draagt bij tot gezonder koop- en eetgedrag. Maak een weekmenu, doe je boodschappen slim en kook vooruit.

Lees meer

Hoe maak je een recept gezonder

Veel recepten kan je gezonder maken door de ingrediënten, de hoeveelheden en de bereidingswijze aan te passen. Je vindt een overzicht van belangrijke aandachtspunten.

Lees meer

Kijk op voeding en gezondheid: gisteren, vandaag en morgen

Hoe is het voedingslandschap en onze relatie met voeding en gezondheid in de loop der jaren veranderd? We legden deze vraag voor aan 4 experten.

Lees meer

Tijd: een veelzijdig ingrediënt

De drukke tijdsgeest waarin we leven lijkt steeds meer tijd voor voeding af te snoepen. Welke impact heeft kook- en maaltijd op onze eetgewoonten en gezondheid?

Lees meer

Sociale media gewikt en gewogen

Wat zijn de voor- en de nadelen van sociale media als kanaal voor een effectieve en efficiënte verspreiding van voedingsinformatie?

Lees meer

Waarschuwingssignalen misleidende voedingsinformatie

Deze kapstokken helpen je op weg om de correctheid en geloofwaardigheid van voedingsinformatie te analyseren.

Lees meer

Expert aan het woord - Eten zien, doet eten

Voedselmarketing kan een rol spelen in voedselvoorkeuren en -consumptie, in het bijzonder ook bij kinderen...

Lees meer