Voedselvaardigheden gaan over meer dan weten wat gezond is. Ze omvatten het kunnen kiezen, plannen, bereiden en kritisch beoordelen van voeding. Door deze vaardigheden te versterken, wordt gezond eten haalbaar en aantrekkelijk.
Voedselvaardigheden om gezonder te eten
Gezond eten in het huidige voedsellandschap is een uitdaging. Mensen meer voedselvaardig maken kan helpen. Nutrinews in dialoog met experten over de invulling en toepassing van ‘food literacy’.
Focus op 'Food literacy' of voedselvaardigheid
Voedselvaardig zijn betekent beschikken over de nodige instrumenten om met je voeding aan verschillende behoeften te kunnen voldoen: nutritioneel, veilig, smaak en plezier.
Expert aan het woord - De rol van gezondheidsprofessionals op sociale media
Steeds meer mensen googelen symptomen, volgen gezondheidsinfluencers of stellen vragen aan ChatGPT. Maar wat mensen online vinden, is lang niet altijd correct of genuanceerd. We gingen hierover in gesprek met diëtist Pieter Brughmans.
Kookvaardigheden van kinderen en jongeren versterken
Het belang om samen met kinderen en jongeren te koken wordt onderschat. Welke impact heeft jong leren koken op de relatie die kinderen met voeding opbouwen?
Belgische klassiekers met een gezonde twist
Veel Vlamingen eten nog niet gezond. Aan het traditionele mediterrane en het Scandinavische of ‘New Nordic’ voedingspatroon...
Gezond eten met een plan
Welke strategieën kunnen helpen om beter om te gaan met verleidingen en prikkels uit onze voedselomgeving? Geen gemakkelijke kwestie. We zetten ze op een rij.
INFOGRAFIEK - Gezond eten met een plan
Gezond eten met een plan draagt bij tot gezonder koop- en eetgedrag. Maak een weekmenu, doe je boodschappen slim en kook vooruit.
Hoe maak je een recept gezonder
Veel recepten kan je gezonder maken door de ingrediënten, de hoeveelheden en de bereidingswijze aan te passen. Je vindt een overzicht van belangrijke aandachtspunten.
Kijk op voeding en gezondheid: gisteren, vandaag en morgen
Hoe is het voedingslandschap en onze relatie met voeding en gezondheid in de loop der jaren veranderd? We legden deze vraag voor aan 4 experten.
Tijd: een veelzijdig ingrediënt
De drukke tijdsgeest waarin we leven lijkt steeds meer tijd voor voeding af te snoepen. Welke impact heeft kook- en maaltijd op onze eetgewoonten en gezondheid?
Sociale media gewikt en gewogen
Wat zijn de voor- en de nadelen van sociale media als kanaal voor een effectieve en efficiënte verspreiding van voedingsinformatie?
Waarschuwingssignalen misleidende voedingsinformatie
Deze kapstokken helpen je op weg om de correctheid en geloofwaardigheid van voedingsinformatie te analyseren.
Expert aan het woord - Eten zien, doet eten
Voedselmarketing kan een rol spelen in voedselvoorkeuren en -consumptie, in het bijzonder ook bij kinderen...