Koolhydraten

Van suiker tot polysacchariden: koolhydraten komen voor in veel verschillende vormen en kunnen verschillende effecten hebben op de gezondheid. Deze diversiteit kan leiden tot misverstanden in voedingsvoorlichting en -advies.

Wat zijn koolhydraten en suiker?

Een overzicht van de algemene consensustermen binnen de voedingswetenschappen.

Hoeveel koolhydraten per dag?

Hoeveel koolhydraten per dag hebben we nodig en welke krijgen de voorkeur?

Koolhydraten en suikers: Een actuele wetenschappelijke kijk
Nutrinews

Koolhydraten en suikers: Een actuele wetenschappelijke kijk

Koolhydraten zijn samen met vet belangrijke energiebronnen in onze voeding.

Glycemische index

Het concept van de glycemische index wordt soms gebruikt om koolhydraatrijke voedingsmiddelen te rangschikken. Hoe toepasbaar is dit concept?

Minder suiker eten: tips

Beperk vooral de inname van toegevoegde suikers. Geef de voorkeur aan vers, zelf bereid en puur natuur.

Lees meer

Een natuurlijke suikervervanger: een gezond alternatief?

Foodies beweren dat een suikervervanger zoals ahornsiroop, agavesiroop, honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker gezonder is dan suiker. Is dat zo?

Lees meer

Het gebruik van zoetstoffen ter vervanging van suiker is strikt gereglementeerd. Waarom?

Onze voeding is een alledaags maar complex gegeven. Soms trekken bepaalde zaken ineens de aandacht...

Lees Meer

INFOGRAFIEK - Suiker in de voeding

Moeten we alle suiker uit onze voeding weren? Veel hangt af van de 'verpakking' van suikers.

Lees meer