Koolhydraten

Van suiker tot polysacchariden: koolhydraten komen voor in veel verschillende vormen en kunnen verschillende effecten hebben op de gezondheid. Deze diversiteit kan leiden tot misverstanden in voedingsvoorlichting en -advies.

Wat zijn koolhydraten en suiker?

Een overzicht van de algemene consensustermen binnen de voedingswetenschappen.

Hoeveel koolhydraten per dag?

Hoeveel koolhydraten per dag hebben we nodig en welke krijgen de voorkeur?

Koolhydraten en gezondheid

Een wetenschappelijke kijk op de plaats van koolhydraten in een gezonde voeding. 

Glycemische index

Het concept van de glycemische index wordt soms gebruikt om koolhydraatrijke voedingsmiddelen te rangschikken. Hoe toepasbaar is dit concept?

Over suikers

Minder suiker eten: tips

Beperk vooral de inname van toegevoegde suikers. Geef de voorkeur aan vers, zelf bereid en puur natuur.

Een natuurlijke suikervervanger: een gezond alternatief?

Foodies beweren dat een suikervervanger zoals ahornsiroop, agavesiroop, honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker gezonder is dan suiker. Is dat zo?

INFOGRAFIEK - Suiker in de voeding
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Suiker in de voeding

Moeten we alle suiker uit onze voeding weren? Veel hangt af van de 'verpakking' van suikers.