Voedingsmiddelen

Ons lichaam haalt zijn nodige voedingsstoffen uit voedingsmiddelen. Elk voedingsmiddel levert een unieke waaier aan voedingsstoffen. Verboden voedingsmiddelen bestaan niet. Het is een kwestie van mate, variatie en evenwicht.

Voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad

De Hoge Gezondheidsraad heeft in 2019 praktische voedingsaanbevelingen uitgebracht. Ze worden weergegeven in volgorde van belang voor onze gezondheid.

Voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek is een goede leidraad om gezond en milieuverantwoord te eten.

Belgen eten nog te weinig gezond

Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. Waar zitten de knelpunten?

De voedingsmatrix wint aan belang

De voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen. De interactie tussen voedingscomponenten kan het gezondheidseffect mee helpen bepalen.

De aardappel

Aardappelen passen prima in een gezonde voeding en bieden ook op culinair vlak tal van mogelijkheden. Het zoveelste bewijs dat gezond en lekker perfect kunnen samengaan.

Lees meer

Groenten en fruit

Voldoende groenten en fruit eten is een lekkere gezonde keuze. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en verlagen het risico op diverse chronische ziekten.

Lees meer

Brood

Brood is al eeuwenlang een van onze basisvoedingsmiddelen. Als gezonde energieleverancier draagt het bij tot een evenwichtige en gevarieerde voeding.

Lees meer

Melk en melkproducten

Melk en melkproducten bieden voordelen voor jong en oud. Melk, yoghurt en kaas hebben een unieke voedingswaarde en zijn veelzijdig

Lees meer

Eieren

Een eitje past in een gezonde voeding. Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen voor weinig geld.

Lees meer

Oliën en vetten

Het wordt steeds moeilijker te kiezen uit het grote assortiment smeer- en bereidingsvetten. Hier kom je meer te weten over boter, plantaardige olie, margarine en minarine

Lees meer

Vlees

Een stukje vlees past prima in een gezonde voeding. Het draagt ter afwisseling van vis, eieren en peulvruchten bij tot een adequate voedingsstoffeninname.

Lees meer

Vis

Eén keer per week vis eten is een goede gewoonte. Ook vette vis heeft gezondheidsvoordelen. Variëren is de boodschap. Ontdek de troeven van vis.

Lees meer