Zit er voldoende calcium in je voeding?

Gezond eten is belangrijk om je goed in je vel te voelen. Maar het is minstens even belangrijk om stevig in je botten te zitten. Hoe meer botmassa je als kind en als adolescent opbouwt en hoe meer botverlies je als volwassene tegengaat, hoe beter. Daarvoor moet je genoeg beweging nemen en heb je naast voldoende vitamine D ook voldoende calcium in je voeding nodig.

Wat is calcium?

Calcium is een mineraal en een essentiële bouwstof voor sterke botten. Meer dan de helft van de Belgen neemt minder calcium in via de voeding dan wordt aanbevolen. Een chronisch calciumtekort verhoogt het risico op osteoporose en de kans op botbreuken op oudere leeftijd. Breuken aan wervels, polsen en heupen komen het meest voor. Een gezonde calciumrijke voeding is belangrijk om dit te helpen voorkomen. Neem ook voldoende beweging, kom veel buiten (voor voldoende vitamine D), wees matig met alcohol en rook niet.

Doe de calciumtest

Zit er voldoende calcium in je voeding? Doe de test.

 

Calciumtest
Geslacht & Leeftijd
Ik ben
jaar.
Tot 3 jaar kan een meer geïndividualiseerd voedingsadvies nodig zijn. Heb je twijfels over de calciuminname van je kinderen. Vraag advies aan je huisarts, pediater of een erkende diëtist.

Gezond eten is belangrijk. Er moet ook voldoende calcium in je voeding zitten.
Geef aan wat je gisteren hebt gegeten.
De voedingsmiddelen zijn weergegeven per standaardportie.
Niet alle voedingsmiddelen zijn in de lijst opgenomen maar wel de meest courant gebruikte voedingsmiddelen en de meeste voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium.
Aantal porties Calcium per portie
Water
1 glas water (Belgisch, gemiddeld) (150 ml). Het calciumgehalte in water varieert tussen 1 en 70 mg calcium per 100 ml naargelang de streek of het merk (check het etiket). -
+
12 mg
 
Groenten
200 g groenten (gemiddeld) -
+
82 mg
200 g bleekselderij -
+
160 mg
200 g Chinese kool -
+
250 mg
200 g verse spinazie. Hoewel spinazie redelijk veel calcium bevat is het geen bron van calcium. Spinazie bevat oxaalzuur waardoor het aanwezige calcium minder goed wordt opgenomen. -
+
226 mg
200 g diepvriesspinazie (gehakt). Hoewel spinazie redelijk veel calcium bevat is het geen goede bron van calcium. Spinazie bevat oxaalzuur waardoor het aanwezige calcium minder goed wordt opgenomen. -
+
216 mg
200 g gekookte boerenkool -
+
360 mg
200 g gekookte broccoli -
+
152 mg
200 g gekookte groene kool -
+
106 mg
200 g koolrabi -
+
180 mg
200 g rammenas -
+
250 mg
125 g postelein. Hoewel postelein redelijk veel calcium bevat is het geen goede bron van calcium. Postelein bevat oxaalzuur waardoor het aanwezige calcium minder goed wordt opgenomen. -
+
156 mg
70 g rauwkost -
+
20 mg
25 g bieslook -
+
41 mg
25 g kervel -
+
65 mg
25 g waterkers -
+
45 mg
10 g tuinkers -
+
7 mg
 
Fruit
1 stuk fruit (gemiddeld) (125 g) -
+
11 mg
1 stuk citrusfruit (125 g) -
+
35 mg
1 gedroogde vijg (20 g) -
+
32 mg
1 handje gedroogde rozijnen -
+
11 mg
 
Brood en graanproducten
1 snede brood (gemiddeld) (30 g) -
+
10 mg
1 beschuit (10 g) -
+
3 mg
1 kommetje cornflakes (30 g) (zonder melk) -
+
1 mg
1 kommetje havermout (40 g) (zonder melk) -
+
11 mg
1 kommetje muesli (gemiddeld) (40 g) (zonder melk) -
+
15 mg
1 rijstwafel (8 g) -
+
1 mg
 
Aardappelen, deegwaren, rijst, quinoa
200 g gekookte aardappelen -
+
16 mg
200 g gekookte deegwaren -
+
30 mg
200 g gekookte rijst -
+
28 mg
120 g gekookte quinoa -
+
35 mg
 
Peulvruchten
150 g gekookte kikkererwten (of in blik) -
+
69 mg
1 eetlepel humus (25 g) -
+
28 mg
150 g gekookte linzen (of in blik) -
+
29 mg
150 g gekookte witte bonen (of in blik) -
+
57 mg
 
Zaden, noten, pitten, olijven
1 eetlepel sesampasta (20 g) -
+
135 mg
1 eetlepel geroosterd sesamzaad (12 g) -
+
132 mg
1 eetlepel zonnebloempitten (15 g) -
+
12 mg
1 handje amandelen (25 g) -
+
63 mg
1 handje hazelnoten (25 g) -
+
50 mg
1 handje pistachenoten (25 g) -
+
27 mg
1 handje walnoten (25 g) -
+
23 mg
6 olijven (24 g) -
+
15 mg
 
Olie, smeer- en bereidingsvet
1 eetlepel olie (10 ml) -
+
0 mg
1 eetlepel bak- en braadvet (18 g) -
+
9 mg
1 eetlepel boter (18 g) -
+
3 mg
1 mespunt boter (5 g) -
+
1 mg
1 mespunt margarine (5 g) -
+
0 mg
1 mespunt minarine (5 g) -
+
0 mg
 
Melk en melkproducten (ook gebruikt in bereidingen)
1 glas melk (magere, halfvolle, volle) (150 ml) -
+
180 mg
1 eetlepel room (12 g) -
+
13 mg
1 glas chocolademelk (150 ml) -
+
170 mg
1 glas karnemelk (150 ml) -
+
173 mg
1 potje magere plattekaas (150 g) -
+
206 mg
1 potje magere yoghurt (125 g) -
+
173 mg
1 potje volle plattekaas (150 g) -
+
146 mg
1 potje volle yoghurt (125 g) -
+
149 mg
1 schaaltje pudding (150 ml) -
+
177 mg
1 schaaltje rijstpap (150 ml) -
+
140 mg
1 scheutje melk in koffie of thee (15 ml) -
+
18 mg
 
Kaas
1 sneetje harde kaas (25 g) -
+
230 mg
1 sneetje halfharde kaas (25 g) -
+
190 mg
1 driehoekje magere smeerkaas (20 g) -
+
88 mg
1 driehoekje volle smeerkaas (20 g) -
+
66 mg
1 eetlepel cottage cheese (25 g) -
+
19 mg
1 eetlepel geraspte kaas (15 g) -
+
135 mg
1 eetlepel ricotta (25 g) -
+
75 mg
1 plakje mozzarella (25 g) -
+
173 mg
25 g feta -
+
61 mg
 
Plantaardige drinks
1 glas met calcium verrijkte plantaardige drink (gemiddeld) (150 ml), bv. van soja, rijst, hazelnoot, amandel, haver (check het etiket) -
+
180 mg
1 glas niet-verrijkte plantaardige drink (gemiddeld) (150 ml), bv. van soja, rijst, haver (check het etiket) -
+
37 mg
1 potje plantaardig alternatief voor yoghurt, natuur -
+
149 mg
 
Eieren
1 ei (50 g) -
+
46 mg
 
Vis en schaal- en schelpdieren
100 g verse vis (gemiddeld) -
+
31 mg
10 g zeewier -
+
57 mg
1 blikje sardienen in olie (95 g) -
+
60 mg
1 blikje zalm in eigen nat (85 g) -
+
100 mg
100 g haring -
+
63 mg
100 g zalmforel -
+
145 mg
100 g zeebrasem -
+
141 mg
60 g krab in eigen nat in blik -
+
132 mg
30 g ansjovis in olie in blik -
+
41 mg
50 g grijze garnalen -
+
75 mg
 
Vlees en vleesvervangers
100 g vers vlees (gemiddeld) -
+
8 mg
100 g seitan (bereid) -
+
37 mg
100 g tempeh -
+
101 mg
100 g tofu -
+
129 mg
Bron: www.internubel.be (geraadpleegd 12 februari 2019)
Bron gekookte boerenkool: www.nevo.nl (geraadpleegd 20 februari 2019)