Voedingsstoffen

De plaats en het belang van voedingsmiddelen in een gezonde voeding worden onder meer bepaald op basis van welke en hoeveel voedingsstoffen of nutriënten ze aanbrengen.
Voedingsstoffen zijn stuk voor stuk essentieel voor een goede gezondheid. Ze hebben elk hun eigen functie. Omdat ons lichaam ze niet of onvoldoende zelf kan aanmaken, moeten we ze via de voeding innemen.

Aanbevelingen voor voedingsstoffen

Voedingsaanbevelingen voor België

De Hoge Gezondheidsraad stelt per voedingsstof en per levensfase algemene voedingsaanbevelingen voor België op.

Lees meer

Belgen eten nog te weinig gezond

Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. Waar zitten de knelpunten?

Lees meer

Meer info over voedingsstoffen

Koolhydraten

Ontdek de veelzijdigheid en de wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen over koolhydraten en suiker.

Eiwitten

Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen maar spelen ook een rol in talrijke metabole interacties. Ontdek de wondere wereld van de eiwitten.

Vetten

Vetten hebben doorgaans geen goede reputatie. Ze zijn nochtans onmisbaar voor een goede gezondheid, mits je goed kiest. Achterhaal waarop je moet letten.

Voedingsvezels

De gezondheidseffecten van voedingsvezels op de darmwerking zijn al lang bekend. Maar er is meer.
Werk je kennis over voedingsvezels bij.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen spelen een cruciale rol in de groei, het onderhoud en het functioneren van het lichaam. Leer ze stuk voor stuk kennen dankzij ons vitamine- en mineralenregister.

Voedingssupplementen: zin en onzin

Voedingssupplementen zijn enkel zinvol om de voeding waar nodig aan te vullen bij risicogroepen. Ze kunnen een goede voeding niet vervangen.

De voedingsmatrix wint aan belang

De voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen. De interactie tussen voedingscomponenten kan het gezondheidseffect mee helpen bepalen.

Naar een nutriëntdense voeding

Een nutriëntdense voeding krijgt de voorkeur voor een gezond gewicht en een goede gezondheid.