Voedselovergevoeligheid omvat zowel allergieën als intoleranties, die elk op een andere manier klachten veroorzaken. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem op bepaalde bestanddelen in voeding, terwijl bij een intolerantie het lichaam moeite heeft om specifieke stoffen te verwerken. Correcte diagnostiek en aangepaste voeding zijn belangrijk om klachten te voorkomen en de voeding in balans te houden.
Laag FODMAP-dieet en prikkelbare darmen: zin en onzin
Ongemakken in de darmen komen vaak voor. Werkt een laag FODMAP-dieet bij prikkelbare darmen? Zin en onzin.
Expert aan het woord - Rol en expertise van de allergiediëtist
Rond voedselallergieën en -intoleranties leven veel misverstanden. Dat kan de gezondheid schaden. Allergiediëtist Kris Gillis geeft meer duiding.
8 veel voorkomende misvattingen over voedselallergieën en -intoleranties
8 veel voorkomende misvattingen over voedselallergieën en -intoleranties. Wat zijn de feiten? Kris Gillis, allergiediëtist, brengt duidelijkheid.
Lactose-intolerantie: zuivel aan de kant?
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon. Vraag deskundig advies op maat.
INFOGRAFIEK - Lactose-intolerantie
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon.
Glutenvrij eten bij glutenintolerantie
Wie glutenintolerant is, moet glutenvrij eten. Een glutenvrij dieet is levenslang. Een goede begeleiding is nodig om voedingstekorten te voorkomen.
Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking
Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed...
14 wettelijke allergenen
Wie lijdt aan een voedselallergie kan op het etiket controleren of het voedingsmiddel voor hem geschikt is. Deze 14 groepen allergenen moeten verplicht worden vermeld.
Interessante links
AllergieDiëtisten brengen raad
AllergieDiëtisten bieden gefundeerde informatie over voedselallergieën en -intoleranties voor zowel zorgverleners als consumenten.