leestijd

8 veel voorkomende misvattingen over voedselallergieën en -intoleranties

Rond voedselallergieën en -intoleranties leven veel misverstanden.
Kris Gillis, allergiediëtist, brengt duidelijkheid bij 8 veel voorkomende misvattingen.

Publicatiedatum: 27 juni 2024

 

Voedselallergie en -intolerantie

1. Veel mensen denken dat ze een voedselallergie hebben, terwijl dit niet het geval is

Een voedselallergie komt voor bij 1 tot 3% van de volwassen bevolking, terwijl 15% van de volwassenen zelf aangeeft allergisch te zijn voor één of meerdere voedingsmiddelen. Veel mensen verwarren bovendien de termen allergie, pseudo-allergie en intolerantie. Er is een significant verschil in het onderliggende mechanisme en in de behandeling van deze aandoeningen.
 

Meer lezen  Voedselallergie en -intolerantie

 

2. Voedselallergieën worden vaak verward met voedselintoleranties

Voedselallergieën activeren het immuunsysteem en kunnen levensbedreigende reacties veroorzaken. Voedselintoleranties veroorzaken meestal spijsverteringsproblemen en zijn niet levensbedreigend.

 

3. Allergische reacties op voedsel treden altijd onmiddellijk op

Sommige allergische reacties kunnen vertraagd optreden, bijvoorbeeld pas uren nadat het voedsel is geconsumeerd.

 

4. IgG4-testen worden vaak gezien als een manier om voedselallergieën of -intoleranties te diagnosticeren

IgG4-testen zijn populair in de pseudowetenschap. Zij tonen enkel aan of er een sensitisatie is voor een bepaald voedingsmiddel, wat betekent dat er regelmatig contact is geweest met het voedingsmiddel. Ze hebben geen waarde bij het diagnosticeren of behandelen van een voedselallergie of -intolerantie en kunnen leiden tot het nodeloos elimineren van voedingsmiddelen uit de voeding met mogelijke voedingstekorten of eetstoornissen tot gevolg.

 

5. Een positieve allergietest betekent altijd dat je een voedselallergie hebt

Allergietesten kunnen soms vals-positieve resultaten geven. Een grondige anamnese, onderzoek van de medische geschiedenis en soms een voedseluitdagingstest zijn nodig voor een nauwkeurige diagnose.

 

6. Een allergietest kan altijd precies aangeven waarvoor iemand allergisch is

Allergietesten kunnen vals-positieve of vals-negatieve resultaten geven. Soms is een combinatie van testen en een gedetailleerde medische geschiedenis nodig voor een juiste diagnose.

 

7. Stress wordt vaak niet gezien als een trigger voor allergische reacties

Wanneer we stress ervaren, wordt het hormoon cortisol vrijgegeven in ons lichaam. Dat kan leiden tot de activatie van mestcellen. De stoffen die hierbij worden vrijgegeven, kunnen een allergische reactie veroorzaken.

 

8. Voedselallergieën zijn altijd levenslang

Sommige kinderen kunnen voedselallergieën ontgroeien, zoals die voor melk, eieren of soja. Allergieën voor noten, pinda, vis en schaaldieren zijn meestal levenslang.

 

Sluit niet zomaar voedsel uit

Kris Gillis_Allergiedietist

Kris Gillis, allergiediëtist

Voedselallergieën en -intoleranties vertonen vaak gelijksoortige symptomen en klachten maar vereisen een verschillende behandeling. Zowel een nauwkeurige diagnose als een aangepaste behandeling op maat zijn essentieel.

Expert aan het woord

Lees meer

Voedselallergie en -intolerantie

Een voedselallergie is maar één vorm van voedselovergevoeligheid. Andere vormen zijn pseudo-allergieën en voedselintoleranties. Ontdek de verschillen hier.

Lactose-intolerantie: zuivel aan de kant?

Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon. Vraag deskundig advies op maat.

Glutenvrij eten bij glutenintolerantie

Wie glutenintolerant is, moet glutenvrij eten. Een glutenvrij dieet is levenslang. Een goede begeleiding is nodig om voedingstekorten te voorkomen.

OP DEZE PAGINA