Bepaalde voedingsbestanddelen kunnen aanleiding geven tot ziekteverschijnselen gaande van vage klachten tot een levensbedreigende anafylactische shock. Alhoewel dergelijke reacties zeer verschillende oorzaken kunnen hebben, worden zij in veel gevallen onterecht benoemd als “voedselallergie”. Een voedselallergie is maar één vorm van voedselovergevoeligheid. Andere vormen zijn pseudo-allergieën en voedselintoleranties.
Een voedselallergie wordt gedefinieerd als een afwijkende immunologische reactie op natuurlijke of toegevoegde voedselbestanddelen. Bij een voedselintolerantie speelt het immunologisch afweersysteem geen rol maar treden klachten op ten gevolge van afwijkingen in het lichaam ter hoogte van het enzymatische regelmechanisme (bv. glutenintolerantie, lactose-intolerantie). Een pseudo-allergie is een vorm van voedselintolerantie waarover nog veel onzekerheid is over de onderliggende mechanismen.
Lactose-intolerantie: zuivel aan de kant?
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon. Vraag deskundig advies op maat.
Glutenvrij eten bij glutenintolerantie
Ben je glutenintolerant dan moet je glutenvrij eten. Een glutenvrij dieet is levenslang. Een goede begeleiding is nodig om voedingstekorten te voorkomen.
Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking
Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed...
INFOGRAFIEK - Lactose-intolerantie
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon.
Expert aan het woord - Sluit niet zomaar voedsel uit
De diëtist is een belangrijke schakel binnen het zorgteam ter ondersteuning van een patiënt met een voedselallergie of -intolerantie...