Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten behoren tot de top drie van voornaamste doodsoorzaken in België. Veel risicofactoren voor hart- en vaatziekten hangen nauw samen met onze leef- en eetgewoonten.

Het doel van preventie is voorkomen dat personen af te rekenen krijgen met hart- en vaatziekten. Simpele dagelijkse gewoonten, zoals niet roken, voldoende bewegen, streven naar een gezond gewicht, stress voorkomen en vooral ook gezond eten, zijn belangrijk om hart- en vaatziekten, en de daarmee gepaard gaande invaliditeit en mortaliteit, te verminderen.

Voedingsadvies en cardiovasculair risicobeheer

Gezond eten is belangrijk ter preventie van hart- en vaatziekten. Wat zijn de actuele voedingsrichtlijnen gebaseerd op de principes van evidence-based practice?

Veel voorkomende vragen bij hart- en vaatziekten

Veel vragen lijken triviaal maar ze leven wel degelijk bij patiënten met cardiovasculair lijden. Duidelijk en eenduidig advies is belangrijk. De cardiodiëtisten van UZ Leuven spreken uit ervaring.

Tips om minder zout te eten

Te veel zout (natrium) in de voeding verhoogt het risico op hoge bloeddruk. Hoe kunnen we lekker eten met minder zout?

Vetten

Vetten hebben doorgaans geen goede reputatie. Ze zijn nochtans onmisbaar voor een goede gezondheid, mits je goed kiest. Achterhaal waarop je moet letten.

Hoeveel eieren mag je eten?

Een eitje past in een gezonde voeding. Maar hoeveel eieren mag je eten? Praktische dagelijkse aanbevelingen vind je hier.

Voedingsprioriteiten op ons bord
Nutrinews

Voedingsprioriteiten op ons bord

De ‘Food Based Dietary Guidelines’ van de Hoge Gezondheidsraad focussen op 12 voedingsprioriteiten. Hoe vertalen we ze naar ons bord?

Hartvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde hart- en bloedvaten
Gratis Materiaal

Hartvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde hart- en bloedvaten

Staat je bloeddruk te hoog of heb je te veel cholesterol? Aangepaste eetgewoonten kunnen de risicofactoren op hart- en vaatziekten gunstig beïnvloeden.

TOOL - Kruidenwijzer
Gratis Materiaal

TOOL - Kruidenwijzer

Kruiden zijn ideale kompanen om onze dagelijkse gerechten op een lekkere, snelle en makkelijke manier te pimpen. Vind hier inspiratie voor meer kruiden in de keuken.