Hart- en vaatziekten behoren tot de voornaamste doodsoorzaken in België. Veel risicofactoren hangen samen met leefstijl, waaronder voeding, beweging en roken. Gezonde eetgewoonten, voldoende fysieke activiteit en een evenwichtige leefstijl helpen om het risico op hart- en vaatziekten, en de daarmee gepaard gaande invaliditeit en mortaliteit, te verlagen.
Voedingsadvies en cardiovasculair risicobeheer
Gezond eten is belangrijk ter preventie van hart- en vaatziekten. Wat zijn de actuele voedingsrichtlijnen gebaseerd op de principes van evidence-based practice?
Cardiovasculaire preventie: voedingsrichtlijnen
Gezond eten is een belangrijk hulpmiddel tegen hart- en vaatziekten. Ontdek de actuele voedingsrichtlijnen gebaseerd op de principes van evidence-based practice.
Veel voorkomende vragen bij hart- en vaatziekten
Veel vragen lijken triviaal maar ze leven wel degelijk bij patiënten met cardiovasculair lijden. Duidelijk en eenduidig advies is belangrijk. De cardiodiëtisten van UZ Leuven spreken uit ervaring.
TOOL - Kruidenwijzer
Kruiden zijn ideale kompanen om onze dagelijkse gerechten op een lekkere, snelle en makkelijke manier te pimpen. Vind hier inspiratie voor meer kruiden in de keuken.
Tips om minder zout te eten
Te veel zout (natrium) in de voeding verhoogt het risico op hoge bloeddruk. Hoe kunnen we lekker eten met minder zout?
Hoeveel eieren mag je eten?
Een eitje past in een gezonde voeding. Maar hoeveel eieren mag je eten?
Voedingsprioriteiten op ons bord
De ‘Food Based Dietary Guidelines’ van de Hoge Gezondheidsraad focussen op 12 voedingsprioriteiten. Hoe vertalen we ze naar ons bord?
Hartvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde hart- en bloedvaten
Staat je bloeddruk te hoog of heb je te veel cholesterol? Aangepaste eetgewoonten kunnen de risicofactoren op hart- en vaatziekten gunstig beïnvloeden.