Hart- en vaatziekten behoren tot de top drie van voornaamste doodsoorzaken in België. Veel risicofactoren voor hart- en vaatziekten hangen nauw samen met onze leef- en eetgewoonten.
Het doel van preventie is voorkomen dat personen af te rekenen krijgen met hart- en vaatziekten. Simpele dagelijkse gewoonten, zoals niet roken, voldoende bewegen, streven naar een gezond gewicht, stress voorkomen en vooral ook gezond eten, zijn belangrijk om hart- en vaatziekten, en de daarmee gepaard gaande invaliditeit en mortaliteit, te verminderen.
Cardiovasculaire preventie: voedingsrichtlijnen
Gezond eten is een belangrijk hulpmiddel tegen hart- en vaatziekten. Ontdek de actuele voedingsrichtlijnen gebaseerd op de principes van evidence-based practice.
Tips om minder zout te eten
Te veel zout (natrium) in de voeding verhoogt het risico op hoge bloeddruk. Hoe kunnen we lekker eten met minder zout?
Cholesterol en eieren zijn onderwerp van debat
De laatste jaren vindt men veel minder sterke effecten van voedingscholesterol en van eieren op het bloedcholesterolgehalte en het risico op coronaire hartziekten.
Voedingsprioriteiten op ons bord
De ‘Food Based Dietary Guidelines’ van de Hoge Gezondheidsraad focussen op 12 voedingsprioriteiten. Hoe vertalen we ze naar ons bord?
Hartvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde hart- en bloedvaten
Staat je bloeddruk te hoog of heb je te veel cholesterol? Aangepaste eetgewoonten kunnen de risicofactoren op hart- en vaatziekten gunstig beïnvloeden.