Voeding bij adolescenten

Het eetgedrag ondergaat een verandering tijdens de adolescentie. Hoewel smaakvoorkeur nog steeds een sterk bepalende factor is, spelen ook sociale invloeden (bv. invloed van vrienden en de media), bezorgdheden rond gezondheid, gewicht of lichaamsvormen, ethische bekommernissen en religie, stemming en praktische bekommernissen (bv. kostprijs en beschikbaarheid) een rol.

Tijdens de puberteit veranderen jongeren sterk, zowel geestelijk als lichamelijk. Ze willen meer zelf beslissen over wat ze doen en wat ze eten. Ze laten zich minder sturen door hun ouders dan voorheen. Toch blijven jongeren ook tijdens de adolescentie goede voorbeelden nodig hebben.

Aandachtspunten voeding en eetgedrag bij adolescenten

De groeispurt tijdens de puberteit zorgt voor een grotere energiebehoefte en eetlust. Lees hier meer over de ontwikkeling tijdens de adolescentie.

Voedingspatroon jongeren is zorgwekkend

Het voedingspatroon van jongeren is zorgwekkend. Ze drinken te weinig water, te veel frisdrank en te weinig groenten en fruit.

Gezonde studentenkost tijdens de examens

Tijdens de blok en examens hebben ze wel wat anders aan hun hoofd dan gezond eten. Toch kan wat extra aandacht de moeite lonen.

Gezond eten en drinken voor adolescenten

De richtlijnen van de voedingsdriehoek vormen de basis voor een gezonde voeding bij adolescenten. Maar ook met deze voedingsvragen kunnen ouders zitten.

Opvoedingstips voor adolescenten

Jongeren worden zelfstandiger en maken steeds meer eigen (voedsel)keuzes. Ouders spelen nog steeds een rol in het aanleren van gezond eetgedrag.

Rol van de ouders in aanleren van gezond eetgedrag

Jong geleerd is oud gedaan. Maar ook de opvoedstijl beïnvloedt de voedingsopvoeding. Lees meer over de rol van de ouders.

gezond eetgedrag op school
Onderwijs

Rol van de school bij bevorderen gezond eetgedrag

Een effectief voedingsbeleid op school dat inzet op meerdere pijlers, helpt kinderen en jongeren gezonder te eten.

Gezond eten voor adolescenten: niet evident, maar niet onmogelijk

Jongeren en gezond eten lijken niet compatibel. Goed bedoelde adviezen van ma en pa stuiten vaak op weerstand...

Lees meer

Gezond eten en lekker puberen - Tips en tricks voor jongeren van 12 tot 18

Wat is een gezonde voeding voor jongeren? De folder plaatst de belangrijkste tips op een rij en bevat lekkere, makkelijke en gezonde recepten.

Lees meer