TOOLBOX - Gezond gebeten voor jongeren

Jongeren tussen 12 en 18 jaar willen meer zelf beslissen over wat ze doen en wat ze eten. Jongeren en gezond eten is niet evident. Net nu het lichaam een pak goed uitgebalanceerde energie (lees: gezonde voeding) nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Jongeren leren wel over het verband tussen voeding en gezondheid maar zien er vaak niet direct het nut van in. De uitdaging om jongeren gezond te leren kiezen is groot, maar zo de moeite waard.

Deze online toolbox biedt voedings- en gezondheidsprofessionals informatie- en sensibilisatiemateriaal om ouders en opvoeders met vragen rond gezonde voeding en eetgedrag bij jongeren verder te begeleiden.

Gezond gebeten voor Homies
Gratis Materiaal

Gezond gebeten voor Homies

Een boekje voor jongeren vol snackable tips en weetjes om zich op een gezonde manier met eten uit te leven.

Welk food type ben jij?

Aan de hand van een snelle onlinetest kunnen jongeren nagaan welk food type ze zijn.

Factsheet N.03
Gratis Materiaal

FACTSHEET - Gezonde voeding voor jongeren

Jongeren hebben hun eigen specifieke aandachtspunten voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid voor nu en later.

Voeding bij adolescenten

Tijdens de puberteit veranderen jongeren sterk, zowel geestelijk als lichamelijk. Ze willen meer zelf beslissen over wat ze doen en wat ze eten. 

Grillen en chillen: recepten voor jongeren

Wat je zelf maakt, smaakt dubbel zo lekker. Tijd om dus eens vaker zelf in de keuken te duiken.

TOOL - Koken met jongeren
Gratis Materiaal

TOOL - Koken met jongeren

Een praktische leidraad om met jongeren in de keuken aan de slag te gaan. 

Meer info over de online test

Welk food type ben jij?

Jongeren groeien en ontwikkelen en hun eetgedrag evolueert. Ze zijn op zoek naar hun eigen (voedings)identiteit. Hoe, wat, waar, wanneer, waarom en met wie ze eten is een manier om de eigen identiteit uit te drukken. Het zegt iets over hun lichamelijke en psychische groei, hun persoonlijke (smaak)voorkeuren, de sociaal-culturele omgeving waarin ze vertoeven, de waarden en normen die ze vormen. Kortom, het vertelt iets over de leefwereld van jongeren. En in die wereld is er plaats voor diversiteit. Ook op het vlak van eten: van #doemaargewoon en ‘Chillie Willies’ tot ‘Healthy Hipsters’ en ‘Avontuurlijke Alleseters’. En alles daartussenin. Aan de hand van een snelle onlinetest kunnen jongeren nagaan welk food type ze zijn. Niet om in hokjes in te delen, wel om meer praktische tips op maat te kunnen aanreiken.

Doe de test

Meer info over recepten voor jongeren

Grillen en chillen: recepten voor jongeren

Jongeren willen meer zelf beslissen over wat ze doen en wat ze eten. Hoewel jongeren zich minder laten sturen door hun ouders dan voorheen, blijven ze ondersteuning nodig hebben. Daarom geldt het algemene (op)voedingsadvies: ouders bepalen welke voeding in huis komt, maar jongeren krijgen inspraak in wat er op tafel komt en hoe het voedingsaanbod in huis eruit ziet. Eenvoudige recepten om jongeren te motiveren en inspireren om ook eens vaker zelf in de keuken te duiken. En neen, het hoeft niet altijd even strak te zijn. Experimenteren, gekke smaakcombinaties uitproberen, handjes in plaats van strikte afgewogen hoeveelheden. Het mag zelfs een beetje rommelig zijn. En de ouders? Die kunnen gerust mee koken, experimenteren en eten.

Ontdek alle recepten

'Gezond gebeten' is een realisatie van NICE (Nutrition Information Center) in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond LevenEetexpert, de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde en de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten.