Het etiket

Het voedingsetiket moet voldoen aan specifieke etiketteringsvoorschriften. Sommige vermeldingen op het etiket zijn verplicht, andere zijn vrijwillig door de producent te bepalen. De informatie op het voedingsetiket mag in geen enkel geval misleidend zijn. De voedselinformatie moet helder, correct en duidelijk zijn en moet de consument helpen om gezonde(re) voedselkeuzes te maken.

Wetgeving inzake de etikettering voedingsmiddelen

De wet voorziet specifieke voorschriften inzake de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen. Wat zijn verplichte vermeldingen?

INFOGRAFIEK - Het etiket lezen en begrijpen
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Het etiket lezen en begrijpen

Nutritionele info op het etiket lezen en begrijpen. Waarop moet je letten?

Nutritionele info op het etiket lezen begrijpen
Nutrinews

Nutritionele info op het etiket lezen en begrijpen

Nutritionele info op het etiket wordt op verschillende manieren weergegeven, bv. via een voedingswaardetabel, logo’s of symbolen. Waarop moeten we letten?

De lijst van ingrediënten lezen en begrijpen

De lijst van ingrediënten geeft inzicht over wát er in het product zit. Het hoofdingrediënt? Die vind je snel terug in de ingrediëntenlijst.

Lees meer

De voedingswaardetabel lezen en begrijpen

De voedingswaardetabel geeft informatie over de voedingswaarde per 100 g. Hoe lees en interpreteer je de voedingswaardetabel correct?

Lees meer

De houdbaarheidsdatum en bewaarvoorschriften

De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. Op  voorwaarde dat je de bewaarvoorschriften respecteert.

Lees meer

De Nutri-Score en andere front-of-packlabels lezen, begrijpen en gebruiken

Front-of-packlabels zoals de Nutri-Score kunnen de consument helpen om gezonde(re) keuzes te maken. Ontdek hoe je ze correct kan lezen, begrijpen en gebruiken.

Lees meer

Additieven en E-nummers

Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om de eigenschappen van een product te verbeteren of te veranderen. Meer informatie over additieven lees je hier.

Lees meer

Voedingsclaims en gezondheidsclaims lezen en begrijpen

Europese wetgeving regelt het gebruik van voedingsclaims en gezondheidsclaims ter bescherming van de consument. Wat zijn gezondheids- en voedingsclaims?

Lees meer

14 wettelijke allergenen

Wie lijdt aan een voedselallergie kan op het etiket controleren of het voedingsmiddel voor hem geschikt is. Dit zijn de 14 groepen allergenen die verplicht vermeld moeten worden.

Lees meer

De herkomst van voedingsmiddelen herkennen

De herkomst van voedingsmiddelen in de winkel herkennen is niet altijd evident. De vermelding op het etiket is voor enkele producten verplicht.

Lees meer

Bioproducten

De term biologisch is wettelijk beschermd en mag alleen worden gebruikt voor producten die op een gecontroleerde en biologisch verantwoorde manier worden geproduceerd.

Streekproducten: erfgoed beschermd door labels

Traditionele streekproducten zijn producten met een rijke geschiedenis en worden geassocieerd met traditie, vakmanschap, authenticiteit en vooral kwaliteit.