Diabetes

Diabetes type 2 is een chronische aandoening die de laatste jaren sterk is toegenomen, ook op jongere leeftijd. Naast leeftijd en erfelijke aanleg kan een ongezonde leefstijl het risico op de ontwikkeling van diabetes type 2 verhogen.

Gezonde voeding, een gezond gewicht en voldoende beweging zijn belangrijk in het kader van de preventie van diabetes type 2 maar ook belangrijke
pijlers in de behandeling van diabetes. De behandeling vergt een multidisciplinaire aanpak waarbij men streeft naar een goed geregelde glycemie, het voorkomen van complicaties en het optimaliseren van de levenskwaliteit.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte dat gekenmerkt is door een te hoog suikergehalte in het bloed.  Lees hier meer over de oorzaak, risicofactoren en diagnose  van diabetes

Preventie en behandeling van diabetes type 2

Een gezonde leefstijl is belangrijk in de preventie van diabetes type 2. Maar ook na diagnose, blijft leefstijlaanpassing de eerste stap in de behandeling. Lees er hier meer over.

Diabetes en gezonde voeding

Fruit bevat suiker. Mag je dit bij diabetes dan nog eten? Ontdek nog meer veel gestelde vragen over diabetes voeding.

Glycemische index

Het concept van de glycemische index wordt soms gebruikt om koolhydraatrijke voedingsmiddelen te rangschikken. Hoe toepasbaar is dit concept?

Marleen de Pover
Nutrinews

Expert aan het woord - Over diabeteseducatoren

M. De Pover, verpleegkundige en zelf ook diabeteseducator, over de meerwaarde van diabeteseducatoren in meer maatgerichte diabeteszorg voor meer therapietrouw.