Nutrinews

Het voedingsmagazine Nutrinews verschijnt 4 maal per jaar en richt zich voornamelijk tot artsen en andere gezondheidswerkers, voedingsdeskundigen en diëtisten, docenten voeding en de pers. Dankzij de medewerking van specialisten ter zake kan NICE via haar tijdschrift een belangrijke bijdrage leveren tot de verspreiding van actuele, relevante en praktische voedingsinformatie.

Nutrinews Magazine

Gezond eten op school en op het werk

Richtlijnen voor gezonde maaltijden op school en op het werk kunnen helpen om het voedselaanbod te verbeteren en van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken.

Expert aan het woord - Geen voeding zonder landbouw

Het ILVO gaat de uitdaging aan om ook in 2050 op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te produceren. J. Relaes geeft meer duiding.

Goed om weten uit Nutrinews september 2019

  • Nieuw platform NuHCaS
  • Nieuw op www.nice-info.be: Dossier Onderwijs
  • Bereide groenten
  • FAO over ultrabewerkte voeding
  • Vlaamse jongeren scoren gezonder

Evidence-based handelen diëtetiek

De laatste jaren wordt steeds meer belang gehecht aan evidence-based handelen, ook voor diëtisten. Er worden diverse initiatieven opgezet om dit te bevorderen.

Goed om weten uit Nutrinews juni 2019

  • Chrononutritie, je bent wanneer je eet?
  • Lekker Gezond!
  • Blauwe bes, superfruit?
  • Voedingsprotocol diabetes
  • Groente- en fruitconsumptie: wat vertellen de cijfers?

Focus op 'Food literacy' of voedselvaardigheid

Voedselvaardig zijn betekent beschikken over de nodige instrumenten om met je voeding aan verschillende behoeften te kunnen voldoen: nutritioneel, veilig, smaak en plezier.

Expert aan het woord - Minder antibiotica voor mens én dier

Antibioticaresistentie is een bedreiging voor de gezondheid. L. Van Heupen van AB Register vzw licht toe hoe de dierlijke sector hiertegen maatregelen neemt.

Nutritionele info op het etiket lezen begrijpen

Nutritionele info op het etiket wordt op verschillende manieren weergegeven, bv. via een voedingswaardetabel, logo’s of symbolen. Waarop moeten we letten?

Syndroom RED-S: relatief energietekort in de sport

RED-S is het gevolg van een lage energiebeschikbaarheid. Het kan ernstige fysiologische en psychologische gevolgen hebben.

Eet dag in, dag uit voldoende fruit

We eten nog te weinig fruit. Hoe komt dat? Welke determinanten spelen hierin mee? Hoe kunnen we de fruitconsumptie verhogen?

Expert aan het woord - Gezondheid boven gewicht

A. Vandeputte van het kenniscentrum Eetexpert.be waarschuwt dat te veel focussen op gewichtsverlies onbedoelde effecten kan hebben.

Goed om weten uit Nutrinews maart 2019

  • Het belang van voedingsvezels is nogmaals bevestigd
  • Zoete aardappel
  • Acrylamide in de voeding blijft onder de aandacht
  • Doe de test.

Goed om weten uit Nutrinews december 2018

  • Interactieve tool DRV’s van EFSA
  • Nieuws van Nubel
  • Boerenkool
  • Voeding en Alzheimer
  • Vernieuwde website NICE

Jodium: moeten we ons zorgen maken?

De gebruikelijke jodiuminname is suboptimaal. De nodige waakzaamheid is dus geboden, vooral ook bij zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Expert aan het woord - Voeding en dysfagie

Dr. ir. G. Vlaemynck over de urgente zoektocht naar manieren om ook voor mensen met slik- en kauwproblemen smakelijke maaltijden te bereiden.

Op weg naar minder voedselverspilling

Feiten en cijfers over voedselverlies en duiding van de oorzaken en gevolgen hiervan. Inclusief tool met tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Goed om weten uit Nutrinews september 2018

  • WCRF-rapport voeding en kanker
  • Meer plantaardig eten. Wat betekent dat precies?...

Misvattingen en trends: niet geschikt voor kinderen

Veganisme, gluten, vet, suiker en melk zijn topics die veel aandacht krijgen in de media...

Menopauze: wat je moet (w)eten

Door de stijgende levensverwachting brengen vrouwen meer dan een derde van hun leven door na de menopauze...

Expert aan het woord - Huisarts en diëtist, een gezonde match

De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren...

Goed om weten uit Nutrinews juni 2018

  • Eetproblemen en autisme
  • Nieuwe privacywetgeving
  • Ijsjes
  • Wat eet de Europeaan?
  • Sterk bewerkt voedsel: nood aan duidelijke definities

Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking

Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed...

Expert aan het woord - Eten zien, doet eten

Voedselmarketing kan een rol spelen in voedselvoorkeuren en -consumptie, in het bijzonder ook bij kinderen...

Samen gezond de zomer in, en weer uit

In goed gezelschap bij zomerse temperaturen vergeten we soms wat en hoeveel we eten. Dat gebeurt vaak onbewust...

Goed om weten uit Nutrinews maart 2018

  • Voedingsadditieven: Q&A online
  • NICE-brochures geüpdatet
  • Aspergegeur
  • 1ste Vlaamse Week van de Korte Keten...

Expert aan het woord - Sluit niet zomaar voedsel uit

De diëtist is een belangrijke schakel binnen het zorgteam ter ondersteuning van een patiënt met een voedselallergie of -intolerantie...

Toenemende trend gefermenteerde voeding

Fermentatie is een van de oudste biotechnologische processen die de mens toepast om voedsel te bewaren...

Belgische klassiekers met een gezonde twist

Veel Vlamingen eten nog niet gezond. Aan het traditionele mediterrane en het Scandinavische of ‘New Nordic’ voedingspatroon...

Goed om weten uit Nutrinews december 2017

  • Vlaamse Darmflora Project
  • Winterse kolen
  • Belgen koplopers groenten en fruit
  • Aandacht voor jodiuminname

Voedingsvezels-FODMaPs controverse

Een vezelrijke voeding is goed voor de volksgezondheid. FODMaPs zijn ook voedingsvezels maar worden door sommigen beter gemeden. Waarom en wanneer?