Goed om weten uit Nutrinews maart 2022
- Gezondheidsbeleid in Vlaanderen verder in kaart gebracht
- Quinoa
- NICE tools en infografieken
- EFSA: zo weinig mogelijk toegevoegde suikers in de voeding
Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding
Het eiwitverhaal is een complex verhaal dat niet zomaar te vatten is in een eenvoudig meer-of-minder-advies. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden.
Meer eiwitdiversiteit op tafel
Ontdek een uitgebreid buffet aan informatie en inspiratie om gezond en milieuverantwoord te variëren met diverse eiwitbronnen zonder de volwaardigheid van de voeding uit het oog te verliezen.
Expert aan het woord – Naar een Vlaamse voedselstrategie
P. De Clercq van het Departement Landbouw en Visserij over het traject van de Vlaamse voedselstrategie om het voedselsysteem in Vlaanderen verder te verduurzamen.
Goed om weten uit Nutrinews december 2021
- Lancet Series: voeding bij adolescenten
- Global Nutrition Report
- Broodje smos
- Nieuw materiaal: Wat komt er op je bord?
- Hoe kookt de Vlaming?
Voedselvaardigheden om gezonder te eten
Gezond eten in het huidige voedsellandschap is een uitdaging. Mensen meer voedselvaardig maken kan helpen. Nutrinews in dialoog met experten over de invulling en toepassing van ‘food literacy’.
Kookvaardigheden van kinderen en jongeren versterken
Het belang om samen met kinderen en jongeren te koken wordt onderschat. Welke impact heeft jong leren koken op de relatie die kinderen met voeding opbouwen?
Experten aan het woord - Voedingsinfo in de apotheek
Prof. Apr. S. De Saeger en M. De Boevre over onderzoek naar hoe apothekers – belangrijke vertrouwenspersonen voor patiënten - in België omgaan met voedingsvragen en hoe dat beter kan.
Goed om weten uit Nutrinews september 2021
- Kompassen ‘evidence-based handelen’
- Vlees als beleg
- NICE partner voeding op school
- Nieuw boekje: Gezond gebeten voor Yummies
Kalium in de voeding
Kalium in de voeding wint aan belangstelling, onder meer in de strijd tegen beroerte, hypertensie, nierstenen en de botgezondheid.
Tijd: een veelzijdig ingrediënt
De drukke tijdsgeest waarin we leven lijkt steeds meer tijd voor voeding af te snoepen. Welke impact heeft kook- en maaltijd op onze eetgewoonten en gezondheid?
Expert aan het woord - Over diabeteseducatoren
M. De Pover, verpleegkundige en zelf ook diabeteseducator, over de meerwaarde van diabeteseducatoren in meer maatgerichte diabeteszorg voor meer therapietrouw.
Goed om weten uit Nutrinews juni 2021
- Hoe werken onze scholen aan gezonde voeding?
- Eiwit of eigeel?
- Upgrade NICE-to-know-folders
- Lekkere voeding, ook bij slikproblemen
Wat bepaalt ons eetgedrag?
Welke fysiologische, psychologische en omgevingsfactoren sturen mee ons eetgedrag? We vroegen het aan verschillende experten ter zake.
Voedselbewerking: wat ligt er op ons bord?
Voedselbewerking is een essentieel onderdeel van ons huidig voedselsysteem. Er circuleren hierover echter veel misvattingen. Tijd voor een genuanceerd overzicht.
Expert aan het woord - Gezond eten voor jezelf en de planeet
De voedingsaanbevelingen van de voedingsdriehoek zijn gezond en milieuverantwoord. J. Jonckheere van Gezond Leven geeft meer duiding bij hoe ze tot stand zijn gekomen.
Goed om weten uit Nutrinews maart 2021
- Enkel rauw voedsel: veilig of riskant?
- Korte keten wint fors
- Inktvis
- Preventie ondervoeding in woonzorgcentra
- De voedingsmatrix in beeld
Inspelen op groente- en fruittrends
Mensen stimuleren om meer groenten en fruit te eten draagt bij tot een gezonder eetgedrag. Hoe kunnen we groente- en fruittrends verankeren in onze dagelijkse voedingsroutine?
Cardiovasculaire preventie: voedingsrichtlijnen
Gezond eten is een belangrijk hulpmiddel tegen hart- en vaatziekten. Ontdek de actuele voedingsrichtlijnen gebaseerd op de principes van evidence-based practice.
Expert aan het woord - 30 jaar Belgische voedingsmiddelentabel
C. Seeuws, Business Unit Manager van Nubel vzw, blikt terug naar de start van Nubel vzw en geeft een inkijk in wat Nubel vandaag en morgen brengt.
Goed om weten uit Nutrinews december 2020
- Antioxidanten: hype of wetenschap?
- Aardappel zkt groenten
- Aardpeer
- Groenten, fruit en melk op school
- Dossier 'Voeding en corona'
Het microbioom: sleutel tot gezondheid
Een mogelijk verband tussen onze darmmicrobiota en onze gezondheid wekt veel animo. Wat is bekend en wat vergt meer onderzoek? Een stand van zaken.
Meer plantaardig eten gezond bekeken
Meer plantaardig eten is goed voor mens en planeet. Maar wat betekent dat nu precies en waarop moeten we letten? Meer plantaardig eten in perspectief gezet.
Expert aan het woord - Bio in een agro-ecologisch voedselsysteem
De interesse voor bioproducten en het bio-onderzoek neemt toe. Wat zijn de principes van de biologische landbouw. Ir. C. Landuyt is expert ter zake.
Goed om weten uit Nutrinews september 2020
- ‘Intermittent fasting’ in de kijker
- Kiwi van bij ons
- NICE-dossier over, voor en door diëtisten
- Gezonder eten door corona?
Genderspecifiek voedingsadvies
Mannen zijn anders dan vrouwen. Biologisch, maar ook op het vlak van gezondheid, eet- en leefstijl. Voedingsvoorlichters moeten hiermee rekening houden.
Meer focus op voeding voor minder sarcopenie
Sarcopenie heeft een grote impact op de levenskwaliteit van steeds meer ouderen. Hoe pakken we dit sneller en beter aan qua voeding en beweging?
Expert aan het woord - Meer van elkaar leren
Er is veel verwarring en polarisatie rond voeding. Prof. Charlotte De Backer onderzoekt hoe communiceren over voeding anders en beter kan.
Goed om weten uit Nutrinews juni 2020
- Nutri-score onderzocht
- Zomertips
- Gekookte peultjes
- EFAD versterkt diëtisten
- Doordacht communiceren over gewichtsproblemen
Gezond eten met een plan
Welke strategieën kunnen helpen om beter om te gaan met verleidingen en prikkels uit onze voedselomgeving? Geen gemakkelijke kwestie. We zetten ze op een rij.