Nutrinews

Het voedingsmagazine Nutrinews verschijnt 4 maal per jaar en richt zich voornamelijk tot artsen en andere gezondheidswerkers, voedingsdeskundigen en diëtisten, docenten voeding en de pers. Dankzij de medewerking van specialisten ter zake kan NICE via haar tijdschrift een belangrijke bijdrage leveren tot de verspreiding van actuele, relevante en praktische voedingsinformatie.

Nutrinews Magazine

Hygiëne is heel belangrijk voor een gezonde brooddoos. Waarom?

De natuur is een alledaags maar complex gegeven. Idem voor onze voeding...

Expert aan het woord Huisarts en diëtist, een gezonde match

De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren...

Goed om weten uit Nutrinews juni 2018

  • Eetproblemen en autisme
  • Nieuwe privacywetgeving
  • Ijsjes
  • Wat eet de Europeaan?
  • Sterk bewerkt voedsel: nood aan duidelijke definities

Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking

Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed...

Samen gezond de zomer in, en weer uit

In goed gezelschap bij zomerse temperaturen vergeten we soms wat en hoeveel we eten. Dat gebeurt vaak onbewust...

Expert aan het woord: Eten zien, doet eten

Voedselmarketing kan een rol spelen in voedselvoorkeuren en -consumptie, in het bijzonder ook bij kinderen...

Goed om weten uit Nutrinews maart 2018

  • Voedingsadditieven: Q&A online
  • NICE-brochures geüpdatet
  • Aspergegeur
  • 1ste Vlaamse Week van de Korte Keten...

Toenemende trend gefermenteerde voeding

Fermentatie is een van de oudste biotechnologische processen die de mens toepast om voedsel te bewaren...

Belgische klassiekers met een gezonde twist

Veel Vlamingen eten nog niet gezond. Aan het traditionele mediterrane en het Scandinavische of ‘New Nordic’ voedingspatroon...

Expert aan het woord Sluit niet zomaar voedsel uit

De diëtist is een belangrijke schakel binnen het zorgteam ter ondersteuning van een patiënt met een voedselallergie of -intolerantie...

Goed om weten uit Nutrinews december 2017

  • Vlaamse Darmflora Project
  • Winterse kolen
  • Belgen koplopers groenten en fruit
  • Aandacht voor jodiuminname

Ondervoeding bij ouderen voorkomen

Nutrinews schetst kort de problematiek van ondervoeding en geeft concrete voedingstips om tijdig in te grijpen...

Expert aan het woord Gezonder kiezen door nudging

Nudging’ betekent letterlijk: een duwtje geven. Het is een techniek om mensen te stimuleren om betere of gezondere keuzes...

Goed om weten uit Nutrinews september 2017

  • Nieuwe editie NUBEL-tabel
  • VIGeZ wordt Gezond Leven
  • Vegetarisch is gezond?
  • ...

Nieuwe voedingsdriehoek voor het brede publiek

Het nieuwe model wil elke Vlaming met haalbare en praktische adviezen bewust maken en motiveren om evenwichtiger te eten...

Expert aan het woord Voedselverlies bij vlaamse huishoudens

Voedselverspilling vermijden is een eenvoudige maar belangrijke stap naar een meer duurzame voeding...

Goed om weten uit Nutrinews juni 2017

  • Reisadvies voeding
  • Mediaberichtgeving eetstoornissen
  • Vis op de barbecue
  • ...

Goed om weten uit Nutrinews maart 2017

  • Gezonde kinderopvang - Bijkomende info over gezonde voeding voor kinderen
  • Is online shoppen gezonder?
  • Broccoli, supergroente?
  • ...

Expert aan het woord Gezondheidspromotie met een nieuw elan

Op 17 december 2016 vond de Gezondheidsconferentie Preventie plaats. Het startpunt van gezondheidspromotie met een nieuw elan...

Expert aan het woord Nieuw basisboek over voeding

Het nieuwe Handboek voeding heeft niet als doel om de zoveelste nieuwe hype te verkondigen of te ontkrachten..

Voor adolescenten niet evident, maar niet onmogelijk

Jongeren en gezond eten lijken niet compatibel. Goed bedoelde adviezen van ma en pa stuiten vaak op weerstand...

Levensstijl en voeding: De link met biologische veroudering

Welk effect heeft de voeding op de telomeerlengte, het verouderingsproces en de levensverwachting?...

Pesticiden in de voeding: 8 vragen en antwoorden

Pesticiden en in het bijzonder gewasbeschermingsmiddelen zijn sinds lang een vast element in de landbouw...

Gezond eten als je zwanger bent

Toekomstige moeders zijn dikwijls meer in de weer met hun voeding. Sommigen denken dat ze voor twee moeten eten...

De glycemische index van brood: een complex gegeven

Sommigen hanteren de glycemische index (GI) om bepaalde voedingsmiddelen zoals brood van het menu te schrappen. Terecht of onterecht?

Brood en gezondheid: fabels versus feiten

Over brood circuleren diverse onheilstijdingen: brood zou een dikmaker zijn, te veel mensen zouden allergisch of intolerant...

Het gebruik van zoetstoffen ter vervanging van suiker is strikt gereglementeerd. Waarom?

Onze voeding is een alledaags maar complex gegeven. Soms trekken bepaalde zaken ineens de aandacht...

Voeding bij diabetes: een goede voeding voor iedereen?

Diabetes type 2 kent wereldwijd een sterke toename. Behandeling maar ook preventie vergen daarom...

Expert aan het woord: Vullen of voeden?

Steeds vaker is er in onderzoek aandacht voor een meer holistische visie, die gezonde voeding bekijkt op het niveau van voedingsmiddelen en -patronen...

Cholesterol en eieren zijn onderwerp van debat

De laatste jaren vindt men veel minder sterke effecten van voedingscholesterol en van eieren op het bloedcholesterolgehalte en het risico op coronaire hartziekten.