Hygiënisch en veilig eten

Gezonde voeding gaat verder dan enkel het nutritionele aspect. Gezonde voeding betekent ook veilig voedsel. De aanwezigheid van ziekmakende bacteriën kunnen de voedselveiligheid in het gedrang brengen en ons ziek maken. De veiligheid van de voedselketen is strikt gereglementeerd en de toepassing ervan wordt door de overheid bewaakt. Maar ook de consument moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen. 

Een goede hygiëne van in de winkel tot op het bord, een correcte bewaring en een correcte bereiding zijn belangrijk om een gezond samengestelde maaltijd ook veilig te serveren.

Veilig voedsel beperkt het risico op voedselinfecties

Wie voedsel onzorgvuldig bewaart en/of bereidt kan ziekmakende voedselbesmettingen en -vergiftigingen in de hand werken. Mits enkele eenvoudige maatregelen kan dit worden voorkomen.

Een goede hygiëne voor veilig voedsel

Naast een correcte (gekoelde) bewaring van voedingsmiddelen, is ook de nodige hygiëne in de keuken belangrijk. Bacteriën houden vooral van warmte, vocht en vuil. Hou het daarom altijd koud, droog en proper.

Pesticiden in de voeding: 8 vragen en antwoorden
Dossier

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid gaat verder dan enkel de beheersing van microbiologische gevaren. Om de veiligheid van de voedselketen te bewaken, wordt ook de aanwezigheid van contaminanten, allergenen en het gebruik van additieven in levensmiddelen strikt gereglementeerd door Europa.

Koelbewust winkelen

Wie koelbewust winkelt, koopt gekoelde en diepvriesproducten als laatst, neemt een koeltas mee en gaat van de winkel recht naar huis.

Lees meer

Voedsel veilig bewaren in de koelkast

Naast de nodige hygiëne in de keuken is ook een correcte bewaring van voedingsmiddelen belangrijk.

Lees meer

Hoe voedsel correct invriezen

Door producten in te vriezen, wordt de groei van micro-organismen verhinderd en de enzymatische activiteit vertraagd.

Lees meer

Hoe voedsel correct ontdooien

Correct ontdooien is belangrijk om een voedselvergiftiging te voorkomen. Correct ontdooien betekent snel en veilig ontdooien.

Lees meer

Restjes bewaren en bereiden

Restjes verwerken draagt bij tot minder voedselverspilling. Wat moet je weten over restjes veilig bewaren en bereiden?

Lees meer

De houdbaarheidsdatum en bewaarvoorschriften

De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt. Op  voorwaarde dat je de bewaarvoorschriften respecteert.

Lees meer

Gezond en veilig picknicken

Met deze gezonde picknicktips maak je het lekker, gezond en voorkom je onaangename verrassingen.

Gezond en veilig eten op vakantie

De huisarts of diëtist is voor veel reizigers in spe een belangrijk aanspreekpunt voor advies om gezond en veilig te eten op reis.

Brooddoos
Nutrinews

Hygiëne is heel belangrijk voor een gezonde brooddoos. Waarom?

De natuur is een alledaags maar complex gegeven. Idem voor onze voeding...