Voedselveiligheid

Voedselveiligheid gaat verder dan enkel de beheersing van microbiologische gevaren. Om de veiligheid van de voedselketen te bewaken, wordt ook de aanwezigheid van contaminanten, allergenen en het gebruik van additieven in levensmiddelen strikt gereglementeerd door Europa.

Contaminanten

Pesticiden in de voeding: 8 vragen en antwoorden
Nutrinews

Pesticiden in de voeding: 8 vragen en antwoorden

Pesticiden en in het bijzonder gewasbeschermingsmiddelen zijn sinds lang een vast element in de landbouw...

goudgele frietjes minder acrylamide
Nieuwsbericht

Minder acrylamide voor een gezondere voeding

Acrylamide in de voeding verhoogt mogelijks het risico op kanker. Het bakproces aanpassen zorgt voor lagere hoeveelheden en dus gezondere producten.

Rijstkoeken
Nieuwsbericht

Advies inzake arseen in voeding voor baby's en peuters

Rijst is een belangrijke bron van arseen in de voeding. Beperk daarom het gebruik van rijst door baby’s en peuters. Wat adviseert de Hoge Gezondheidsraad hierover?

Is nitraat in groenten schadelijk?

Groenten bevatten van nature nitraat. Nitraatrijke groenten van het menu schrappen is niet nodig. De gezondheidsvoordelen wegen op tegen mogelijk gezondheidsrisico.

Expert aan het woord Laurien Van Heupen
Nutrinews

Expert aan het woord - Minder antibiotica voor mens én dier

Antibioticaresistentie is een bedreiging voor de gezondheid. L. Van Heupen van AB Register vzw licht toe hoe de dierlijke sector hiertegen maatregelen neemt.

Gezond en veilig barbecueën

Als men zegt dat barbecueën ongezond kan zijn, dan heeft men het vooral over de PAK’s. Een juiste roostertechniek kan de vorming beperken.

Gezond en veilig koken met de microgolfoven

De microgolfoven is niet alleen handig om snel maaltijden op te warmen. Het is ook een gezonde en veilige kooktechniek.

Additieven en allergenen

Additieven en E-nummers

Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om de eigenschappen van een product te verbeteren of te veranderen. Meer informatie over additieven lees je hier.

14 wettelijke allergenen

Wie lijdt aan een voedselallergie kan op het etiket controleren of het voedingsmiddel voor hem geschikt is. Dit zijn de 14 groepen allergenen die verplicht vermeld moeten worden.

Het gebruik van zoetstoffen ter vervanging van suiker is strikt gereglementeerd. Waarom?
Nutrinews

Het gebruik van zoetstoffen ter vervanging van suiker is strikt gereglementeerd. Waarom?

Onze voeding is een alledaags maar complex gegeven. Soms trekken bepaalde zaken ineens de aandacht...

Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking
Nutrinews

Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking

Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed...

Hygiënisch en veilig eten

Hygiënisch en veilig eten

Gezonde voeding moet ook veilig zijn en mag geen risico inhouden voor de gezondheid. Zowel de overheid als de consument dragen bij tot veilig voedsel.

Brooddoos
Nutrinews

Hygiëne is heel belangrijk voor een gezonde brooddoos. Waarom?

Een goede hygiëne is eveneens belangrijk om een zorgvuldig samengestelde lunch gezond en veilig te houden.