leestijd

Koelbewust winkelen

Wie koelbewust winkelt, koopt gekoelde en diepvriesproducten als laatst, neemt een koeltas mee en gaat van de winkel recht naar huis.

Koelbewust winkelen

Koop gekoelde en diepvriesproducten als laatst

Diepvriesproducten en verse, gekoelde producten, zoals zuivelproducten, vlees en vis, zijn het meest kwetsbaar voor bederf. Zodra deze producten in het winkelwagentje of -mandje terechtkomen, valt de koeling weg. Haal ze daarom altijd pas als laatste uit het winkelrek. Start je boodschappen in de afdeling van de droge producten (bv. blikjes, bloem en suiker). Neem vervolgens respectievelijk brood, verse groenten, fruit en zuivelproducten. Als laatste kiezen we vers vlees en vleeswaren, vis en diepgevroren producten uit.

Neem een koeltas mee

In een goed geïsoleerde koeltas blijven gekoelde producten langer koud. Hierdoor zullen ook diepvriesproducten minder snel ontdooien en minder snel bederven. Ontdooide diepvriesproducten mogen nooit opnieuw worden ingevroren. Met een koeltas kan je bovendien voorkomen dat diepvriesproducten gaan lekken. Het lekvocht maakt niet alleen je boodschappentas vies maar kan ook andere producten aantasten waardoor ze sneller bederven. Het beste is twee koeltassen te gebruiken: één voor diepgevroren voedingsmiddelen en één voor gekoelde levensmiddelen.

Van de winkel recht naar huis

Eenmaal thuis berg je zo snel mogelijk eerst de diepgevroren producten op in de diepvriezer en vervolgens de verse, gekoelde producten in de koelkast. Ga van de winkel recht naar huis. Laat je boodschappen niet onnodig lang in je tas of in de koffer van je wagen liggen.

Als je ineens veel producten in de koelkast moet opbergen dan is het, zeker op warme dagen, aan te raden de koeling van de koelkast tijdelijk een standje hoger te zetten. De producten worden zo sneller en goed gekoeld. Controleer de temperatuur van de koelkast en de diepvriezer regelmatig. De koelkastthermometer mag maximaal 4 tot 7°C aangeven. In de diepvriezer mag de temperatuur niet hoger zijn dan -18°C.

Lees meer

Hygiënisch en veilig eten

Gezonde voeding moet ook veilig zijn en mag geen risico inhouden voor de gezondheid. Zowel de overheid als de consument dragen bij tot veilig voedsel.

Voedsel veilig bewaren in de koelkast

Naast de nodige hygiëne in de keuken is ook een correcte bewaring van voedingsmiddelen belangrijk.

Brooddoos
Nutrinews

Hygiëne is heel belangrijk voor een gezonde brooddoos. Waarom?

Een goede hygiëne is eveneens belangrijk om een zorgvuldig samengestelde lunch gezond en veilig te houden.

OP DEZE PAGINA