Gezond eten

Gezond eten betekent zorgen dragen voor je lichaam. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon voorkomt voedingstekorten en biedt preventie tegen welvaartsziekten. Maar wat houdt gezond eten precies in?

Gezonde en bewuste keuzes maken zijn al een goede start. Maar gezonde voeding betekent ook oog hebben voor individuele noden tijdens de verschillende levensfases of bij ziekte of voedselintolerantie. Basisprincipes van gezonde voeding implementeren in jouw persoonlijke situatie, rekening houdend met jouw specifieke noden, dat is gezond eten!

De voedingsdriehoek nader bekeken

De voedingsdriehoek is het Vlaamse voedingsvoorlichtingsmodel dat zich rechtstreeks richt tot een breed publiek. Hoe moeten we hem lezen?

Voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad

De Hoge Gezondheidsraad heeft in 2019 praktische voedingsaanbevelingen uitgebracht. Ze worden weergegeven in volgorde van belang voor onze gezondheid.

INFOGRAFIEK - Voedingsprioriteiten puzzel
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Voedingsprioriteiten puzzel

Deze puzzel toont de ‘Food Based Dietary Guidelines’ van de Hoge Gezondheidsraad voor gezonde volwassenen vertaald naar ons bord. Elk puzzelstuk telt.

Waarop letten als je vegetarisch of veganistisch eet?

Wie vegetarisch of veganistisch eet, moet de voedingsstoffen die vlees, vis, eieren en melkproducten aanbrengen in voldoende mate elders halen.

Voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek is een goede leidraad om gezond en milieuverantwoord te eten.

Lees meer

Gezond koken & kopen

Met een gezond boodschappenlijstje haal je de juiste ingrediënten in huis om gezond te koken. Ontdek nog meer tips voor gezond koken.

Lees meer

Gezonde maaltijden

Gezonde maaltijden voorzien je lichaam van essentiële voedingsstoffen. Zo stel je een gezond ontbijt, lunch en warme maaltijd samen!

Lees meer

Porties en hoeveelheden

Naast rekening houden met wat we eten, is ook hoeveel we eten van belang. Lees hoe gezonde porties kunnen bijdragen tot een goede gezondheid. 

Lees meer

Het etiket

De gegevens op het etiket laten je toe om verschillende producten met elkaar te vergelijken en kunnen je helpen om gezonder te kiezen.

Lees meer

Valkuilen

Op restaurant gaan, een feestje met vrienden en wonderdiëten strooien soms roet in het (gezond) eten. Lees hier hoe je deze valkuilen aanpakt!

Lees meer

Hygiënisch en veilig eten

Gezonde voeding moet ook veilig zijn en mag geen risico inhouden voor de gezondheid. Zowel de overheid als de consument dragen bij tot veilig voedsel.

Lees meer