Eiwitten

Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen en onderhoudsmaterialen voor het lichaam. Ze spelen ook een rol in talrijke metabole interacties. We kunnen dus niet zonder. Niet alleen de hoeveelheid maar ook de kwaliteit van de eiwitten is van groot belang voor een goede gezondheid.

Wat zijn eiwitten?

Wat zijn eiwitten en wat doen ze voor ons lichaam?

Hoeveel eiwitten per dag?

Hoeveel eiwitten per dag hebben we nodig en waarop moeten we letten?

Eiwitten in de voeding

Eiwitten komen voor in tal van voedingsmiddelen, dierlijke en plantaardige. Behalve het eiwitgehalte is ook de kwaliteit van de eiwitten belangrijk.

Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding
Nutrinews

Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding

Het eiwitverhaal is een complex verhaal dat niet zomaar te vatten is in een eenvoudig meer-of-minder-advies. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden.

Meer eiwitdiversiteit op tafel
Nutrinews

Meer eiwitdiversiteit op tafel

Ontdek een uitgebreid buffet aan informatie en inspiratie om gezond en milieuverantwoord te variëren met diverse eiwitbronnen zonder de volwaardigheid van de voeding uit het oog te verliezen.  

Infografiek - Eiwitten in de voeding
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Eiwitten in de voeding

Eiwitten zijn nodig voor het lichaam. Wat zijn eiwitten? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en waar vinden we ze in de voeding?

Banner_Waarom daarom eiwitkwaliteit_2013-02
Nutrinews

Hoe wordt de kwaliteit van een eiwit bepaald?

Voor de evaluatie van de kwaliteit van eiwitten wordt meestal de PDCAAS-methode gebruikt. Een andere, meer recente ontwikkelde maat voor de eiwitkwaliteit is de DIAAS-methode. 

Banner_Eiwitten Van minimaal naar optimaal_2011-02
Nutrinews

Eiwitten en gezondheid

De voedingsaanbevelingen voor eiwitten zijn er vooral op gericht om tekorten te voorkomen. Een hogere, optimale eiwitinname zou mogelijk gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Wat is bekend en wat vergt bijkomend onderzoek?

Meer focus op voeding voor minder sarcopenie
Nutrinews

Meer focus op voeding voor minder sarcopenie

Sarcopenie heeft een grote impact op de levenskwaliteit van steeds meer ouderen. Hoe pakken we dit sneller en beter aan qua voeding en beweging?