Melkproducten bieden voordelen voor jong en oud. Melk, yoghurt en kaas hebben een unieke voedingswaarde. Ze leveren van nature niet alleen voedingstoffen in een goede kwantiteit, maar ook van goede kwaliteit. Zo worden calcium en andere mineralen goed uit zuivel opgenomen, beschikt zuivel over een goede calcium-fosforverhouding en bevatten melkeiwitten alle essentiële aminozuren in de benodigde hoeveelheden.
Zuivel en gezondheid
Melk, yoghurt en kaas dragen bij tot een gezonde voeding voor een goede gezondheid. Wat is bewezen en wat vergt bijkomend onderzoek?
Hoeveel melk en melkproducten per dag?
Melk, yoghurt en kaas passen in een gezonde voeding. Hoe kan je optimaal van de voedings- en gezondheidstroeven van zuivel genieten?
De zuivelmatrix onderzocht
De gezondheidseffecten van zuivel blijken vaak anders dan verwacht op basis van hun nutritionele samensteling. Dat kan te maken hebben met de zuivelmatrix.
Het voedingsmatrixeffect in beeld
Ontdek het concept van het voedingsmatrixeffect. Deze video bestemd voor voedings- en gezondheidsprofessionals biedt meer duiding.
Brengt een voeding zonder zuivel voldoende calcium aan?
Melkproducten zijn onze belangrijkste bron van calcium. Hoeveel calcium brengen groenten en andere plantaardige voedingsmiddelen en water aan?
Lactose-intolerantie: zuivel aan de kant?
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon. Vraag deskundig advies op maat.
Yoghurtwijzer
Het aanbod in het yoghurtvak in de winkel is divers. De yoghurtwijzer maakt je wegwijs in verschillende soorten ‘yoghurt’.
Waarop letten als je vegetarisch of veganistisch eet?
Wie vegetarisch of veganistisch eet, moet de voedingsstoffen die vlees, vis, eieren en melkproducten aanbrengen in voldoende mate elders halen.
Rauwe melk drinken is af te raden. Waarom?
Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van een koe, geit, schaap, paard of een ander dier komt en niet verhit is boven 40°C...
Minder botbreuken door minder ondervoeding
Interventiestudie toont aan dat wat extra zuivel geven tegen ondervoeding het aantal breuken en valpartijen bij ouderen vermindert. S. Iuliano geeft meer duiding.
INFOGRAFIEK - Lactose-intolerantie
Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon.
INFOGRAFIEK - Yoghurtwijzer
Het aanbod aan yoghurt is divers. De yoghurtwijzer maakt je wegwijs in verschillende soorten yoghurt en vergelijkt hun voedingswaarde.