Wie geen melkproducten en kaas gebruikt wordt doorgaans aangeraden om beroep te doen op calciumverrijkte producten of supplementen.
Calcium in de voeding
Een doorsnee voeding zonder zuivel brengt gemiddeld zo’n 400 mg calcium aan. Zonder supplementatie de totale aanbevolen hoeveelheid calcium (ongeveer 950 mg per dag of 400 mg plus nog 3 extra porties van ongeveer 180 mg calcium) volledig uit groenten en andere niet-verrijkte plantaardige voedingsmiddelen en water halen, is mogelijk maar minder evident dan vaak wordt gedacht en vergt de nodige aandacht. Te weinig calcium innemen kan de botgezondheid aantasten.
Tabel 3: Calciumgehalte in voedingsmiddelen (5).
|
Calcium (mg) |
Calorieën |
---|---|---|
150 ml halfvolle melk (1 glas) |
180 mg |
70 kcal |
125 g magere yoghurt (1 potje) |
180 mg |
61 kcal |
20 g Belgische Gouda (1 sneetje) |
180 mg |
70 kcal |
|
|
|
150 g Chinese kool |
180 mg |
25 kcal |
240 g gekookte broccoli |
180 mg |
67 kcal |
340 g gekookte groene kool |
180 mg |
92 kcal |
440 g groenten (gemiddeld) |
180 mg |
92 kcal |
|
|
|
16 g geroosterd sesamzaad (1 volle eetlepel) |
180 mg |
95 kcal |
230 g zonnebloempitten |
180 mg |
1444 kcal |
140 g tofu |
180 mg |
171 kcal |
25 g sesampasta |
180 mg |
161 kcal |
110 g gedroogde vijgen (ruim 5 stuks) |
180 mg |
280 kcal |
640 g fruitmengeling citrus |
180 mg |
237 kcal |
2 kg verse fruitmengeling |
180 mg |
1020 kcal |
70 g amandelen (3 handjes) |
180 mg |
412 kcal |
950 g gekookte linzen |
180 mg |
912 kcal |
510 g volkorenbrood |
180 mg |
1240 kcal |
Je moet behoorlijk veel eten om de hoeveelheid calcium die je uit een portie zuivel haalt te vervangen via niet-verrijkte plantaardige bronnen. Dat is enerzijds niet evident voor kleine eters, zoals kleine kinderen. Anderzijds kan hierdoor ook de energie-inname oplopen. Sommige groenten (zoals spinazie en rabarber), noten (zoals walnoten), zaden, volkoren granen en bonen zijn bovendien rijk aan oxalaten of fytaten, die de absorptie van calcium beperken. Het calciumgehalte in water varieert sterk naargelang de streek of het merk, namelijk tussen 20 en (slechts voor enkele merken) 500 mg per liter (zie het etiket). Een glas water (150 ml) levert dus tussen 4 en 90 mg calcium.
Zorg voor een evenwichtige nutriënteninname en gezonde energiebalans
Melk en melkproducten brengen behalve calcium nog andere essentiële voedingsstoffen aan zoals hoogwaardige eiwitten, kalium, jodium, vitamine B2 en B12. De aanbeveling voor melk en zuivelproducten is gebaseerd op onze totale dagelijkse behoefte aan nutriënten, niet enkel op basis van onze calciumbehoefte, en op wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten van melk en melkproducten. Als je zuivel uit je voeding schrapt, moet je al deze voedingsstoffen en gezondheidseffecten op een evenwichtige manier via andere voedingsmiddelen zien te compenseren.
- Belgische voedingsmiddelentabel - www.internubel.be, geraadpleegd 24 mei 2018
Meer weten over melkproducten?
Melk en melkproducten
Melk en melkproducten bieden voordelen voor jong en oud. Melk, yoghurt en kaas hebben een unieke voedingswaarde en zijn veelzijdig
Zuivel en gezondheid
Melk, yoghurt en kaas dragen bij tot een gezonde voeding voor een goede gezondheid. Wat is bewezen en wat vergt bijkomend onderzoek?
Zit er voldoende calcium in je voeding?
Voldoende calcium in de voeding draagt bij tot sterke botten en vermindert het risico op osteoporose. Zit er voldoende calcium in je voeding?