Bewerkte voeding

De focus op de bewerkingsgraad van voedingsmiddelen voor de beoordeling van hun gezondheidseffect is een relatief nieuw concept binnen de voedingsaanbevelingen.

Epidemiologen wijzen op het verband tussen een hoge consumptie van sterk bewerkt voedsel en een hoger risico op obesitas en welvaartsziekten en pleiten voor meer ‘huisbereide’ maaltijden met verse ingrediënten.

Voedingstechnologen zijn bekommerd om het gebrek aan duidelijke definities. Algemene stigmatisering van bewerkte voeding is niet terecht. Technologische bewerkingen kunnen immers ook bijdragen tot een verbeterde voedingswaarde, meer voedselveiligheid en minder voedselverspilling.

Meer lezen over

Effecten van bereidingswijzen

 

Voedselbewerking: wat ligt er op ons bord?

Voedselbewerking is een essentieel onderdeel van ons huidig voedselsysteem. Er circuleren hierover echter veel misvattingen. Tijd voor een genuanceerd overzicht.

Lees meer

Sterk bewerkt voedsel: nood aan duidelijke definities

Duidelijke definities voor (sterk) bewerkt voedsel en een heldere communicatie zijn nodig om misverstanden en foute conclusies ter vermijden.

Lees meer

Sterk bewerkt voedsel: hoe (on)gezond is het?

Het effect van sterk bewerkt voedsel op onze gezondheid baart zorgen. Wetenschappers zoeken uit of die bezorgdheid terecht is.

Lees meer

Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking

Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed...

Lees meer

Toenemende trend gefermenteerde voeding

Fermentatie is een van de oudste biotechnologische processen die de mens toepast om voedsel te bewaren...

Lees meer