De focus op de bewerkingsgraad van voedingsmiddelen voor de beoordeling van hun gezondheidseffect is een relatief nieuw concept binnen de voedingsaanbevelingen.
Epidemiologen wijzen op het verband tussen een hoge consumptie van sterk bewerkt voedsel en een hoger risico op obesitas en welvaartsziekten en pleiten voor meer ‘huisbereide’ maaltijden met verse ingrediënten.
Voedingstechnologen zijn bekommerd om het gebrek aan duidelijke definities. Algemene stigmatisering van bewerkte voeding is niet terecht. Technologische bewerkingen kunnen immers ook bijdragen tot een verbeterde voedingswaarde, meer voedselveiligheid en minder voedselverspilling.
Voedselbewerking: wat ligt er op ons bord?
Voedselbewerking is een essentieel onderdeel van ons huidig voedselsysteem. Er circuleren hierover echter veel misvattingen. Tijd voor een genuanceerd overzicht.
Sterk bewerkt voedsel: nood aan duidelijke definities
Duidelijke definities voor (sterk) bewerkt voedsel en een heldere communicatie zijn nodig om misverstanden en foute conclusies ter vermijden.
Sterk bewerkt voedsel: hoe (on)gezond is het?
Het effect van sterk bewerkt voedsel op onze gezondheid baart zorgen. Wetenschappers zoeken uit of die bezorgdheid terecht is.
Voedselallergenen: Invloed van voedselbewerking
Uit recent onderzoek blijkt dat de allergeniciteit van een voedingsmiddel kan toenemen of verminderen onder invloed...
Toenemende trend gefermenteerde voeding
Fermentatie is een van de oudste biotechnologische processen die de mens toepast om voedsel te bewaren...