leestijd

Kaas

Kaas is een ideale smaakmaker, ook in een gezonde voeding. Het past bij verschillende soorten brood in combinatie met groenten en fruit, maar ook in slaatjes en ovengerechten. Kaas is nutriëntrijk. Naargelang de soort bevat kaas meer of minder vet, verzadigd vet en zout.

Kaas

Voedingswaarde van kaas

Kaas is zoals melk van nature een goede bron van hoogwaardige eiwitten, calcium, vitamine B2 en B12. Vette kaas bevat ook meer vitamine A en D dan magere kaas.
Het eiwitgehalte in kaas varieert tussen 5 en 10 % voor verse kaassoorten en 25 en 30 % voor harde kaas. Melk bevat ongeveer 3 % eiwitten. Ook het vetgehalte kan sterk variëren tussen verschillende soorten kaas. Idem voor zout. Het etiket kan duidelijkheid brengen.
Magere kazen (tot 20 g vet per 100 g kaas) en plattekaas natuur krijgen de voorkeur in een gezonde voeding. Naarmate plattekaas meer toegevoegde suiker bevat (raadpleeg het etiket), verhoogt de caloriewaarde.

Hoe wordt het vetgehalte van kaas aangeduid?

Het vetgehalte van kaas wordt meestal aangeduid met een cijfer en een plusteken: bijvoorbeeld 48+, 30+, 20+. Dat betekent dat het percentage vet aangeduid wordt per 100 g droge stof en niet per 100 g kaas. Deel je het cijfer voor het plusteken door twee, dan bekom je voor de meeste kazen bij benadering de hoeveelheid vet voor 100 g kaas want kaas bevat gemiddeld 40 tot 50 % water. Uitzonderingen zijn cottage cheese, plattekaas en smeerkaas die meer vocht en minder droge stof bevatten. Kazen tot 20+ zijn mager, kazen van 20+ tot 40+ zijn light.

Is kaas gezond?

Het onderzoek naar de gezondheidseffecten van kaas wint bovendien aan belangstelling. Kaas lijkt bijvoorbeeld geen nadelig effect te hebben op hart- en vaatziekten, ondanks zijn gehalte aan verzadigd vet en zout. Dat wijst op complexe interacties tussen verschillende nutriënten en andere bioactieve bestanddelen in een voedingsmiddel. Verder neemt ook de aandacht toe voor gefermenteerde voeding (waaronder kaas) en de mogelijke gezondheidsvoordelen ervan.

Lees meer over de zuivelmatrix

Lees meer over gefermenteerde voeding

Hoe moet je kaas bewaren?

Kaas is een levend product. De micro-organismen, die het rijpingsproces op gang brengen en zo verantwoordelijk zijn voor de gewenste smaakstoffen en de juiste kwaliteit, blijven in het eindproduct doorleven. Koel bewaren is dan ook nodig om bederf tegen te gaan. Veel van de waardevolle smaakstoffen gaan echter verloren wanneer kaas bij een te lage temperatuur wordt bewaard. Daarom de volgende tips.

  • Bewaar kaas best helemaal onderaan in de koelkast waar de temperatuur iets hoger is, indien mogelijk liefst in de groentebak.
  • Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard waar de temperatuur lager is.
  • Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast. Bewaar kaas daarom altijd luchtdicht verpakt: in goed afgesloten dozen, in aluminiumfolie of in de oorspronkelijke vacuümverpakking.
  • Neem kaas een half uur voor gebruik uit de koelkast. De kaas krijgt dan de tijd om te ‘chambreren’ en als zijn smaakstoffen vrij te maken. Neem niet meer uit de koelkast dan nodig.
Referenties
  1. Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be
  2. Verordening (EU) Nr. 1924/2006 van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen en Verordening (EU) Nr. 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
  3. Vlaams Instituut Gezond Leven. Voedingsdriehoek - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/kaas (geraadpleegd 8 december 2018)

Meer weten over melkproducten?

Melk en melkproducten

Melk en melkproducten bieden voordelen voor jong en oud. Melk, yoghurt en kaas hebben een unieke voedingswaarde en zijn veelzijdig

Toenemende trend gefermenteerde voeding
Nutrinews

Toenemende trend gefermenteerde voeding

Fermentatie is een van de oudste biotechnologische processen die de mens toepast om voedsel te bewaren...

De zuivelmatrix onderzocht

Een internationaal expertenpanel heeft onderzoek over de zuivelmatrix vanuit verschillende wetenschappelijke domeinen geanalyseerd en besproken.

OP DEZE PAGINA