leestijd

Het voedingsmatrixeffect in beeld

De voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen. De interactie tussen voedingscomponenten en de fysische en scheikundige vorm waarin ze voorkomen spelen ook een rol. Dat noemt men het voedingsmatrixeffect.

Voedingsmatrixeffect in beeld

Het voedingsmatrixeffect in beeld

De voedingsmatrix

De gezondheidseffecten van een voedingsmiddel als geheel blijken vaak verschillend dan die van de nutriënten die het bevat. Het wetenschappelijk onderzoek focust daarom niet alleen meer op de gezondheidseffecten van afzonderlijke voedingsstoffen maar steeds vaker ook op die van voedingsmiddelen en zelfs van voedingspatronen.

 

De zuivelmatrix

De zuivelmatrix is een van de best onderzochte voorbeelden van het voedingsmatrixeffect. Zuivelproducten zijn een heterogene groep in termen van samenstelling en fysische structuur. Er is onder meer melk, yoghurt en kaas. De uiteenlopende nutritionele samenstelling maar ook verschillende zuivelstructuren en gebruikelijke verwerkingsmethoden kunnen hun metabool effect beïnvloeden. Dr. Emma Feeney van het ‘Institute for Food and Health’ (University College Dublin) licht dit in de video verder toe.

 

* Deze video werd gerealiseerd in het kader van het ‘Milk, nutritious by nature’-informatieprogramma voor voedings- en gezondheidsprofessionals.

Lees meer

De zuivelmatrix onderzocht

De gezondheidseffecten van zuivel blijken vaak anders dan verwacht op basis van hun nutritionele samensteling. Dat kan te maken hebben met de zuivelmatrix.

De voedingsmatrix wint aan belang

De voeding is meer dan een optelsom van voedingsstoffen. De interactie tussen voedingscomponenten kan het gezondheidseffect mee helpen bepalen.

Voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad

De Hoge Gezondheidsraad heeft in 2019 praktische voedingsaanbevelingen uitgebracht. Ze worden weergegeven in volgorde van belang voor onze gezondheid.

OP DEZE PAGINA