Voeding bij peuters

De peutertijd loopt vanaf de leeftijd van 18 maand tot de leeftijd van 3 jaar. Zoals tijdens het eerste levensjaar doorloopt het kind ook tijdens de peuterjaren nog cruciale ontwikkelingsfasen. De zintuigen ontwikkelen zich volop. De peuter ruikt, voelt en proeft meer en beter naarmate hij ouder wordt.

De peutertijd staat ook wel bekend als de typische koppigheidsfase of peuterpuberteit. Peuters kunnen zeer koppig zijn: voedingsmiddelen die de ene dag in trek zijn, worden de volgende dag geweigerd. Ouders moeten leren hiermee om te gaan: grenzen stellen en structuur aanbieden is enorm van belang.

Aandachtspunten voeding en eetgedrag bij peuters

Peuters leren door observatie en imitatie. Het goede voorbeeld geven is daarom in deze levensfase van cruciaal belang. Lees meer over voeding en eetgedrag bij peuters.

Het voedingspatroon van de Vlaamse peuter doorgelicht

De Vlaamse geboortecohorte JOng! Bracht de voedingstoestand van Vlaamse peuters in kaart. Ontdek de knelpunten in de voeding van de Vlaamse peuter.

Mijn kind wil niets proeven. Waarom niet?

Het smakenpallet van kinderen uitbreiden doe je door ze te leren proeven. Dat is niet altijd gemakkelijk omwille van voedselneofobie. Ontdek de tips om hiermee om te gaan.

Gezond eten en drinken voor kinderen

De richtlijnen van de voedingsdriehoek vormen de basis voor een gezonde voeding bij kinderen. Maar ook met deze voedingsvragen kunnen ouders zitten.

Opvoedingstips kinderen

Opvoeden, ook op vlak van eten, is niet altijd een evidente karwei. Het goede voorbeeld geven doet wonderen. Maar wat kan je als ouder nog meer doen?

Rol van de ouders in aanleren van gezond eetgedrag

Jong geleerd is oud gedaan. Maar ook de opvoedstijl beïnvloedt de voedingsopvoeding. Lees meer over de rol van de ouders.

Goed groeien en een gezond gewicht voor kinderen

Aan de hand van de Vlaamse groeicurven kan de groei en gewichtsevolutie van het kind worden opgevolgd. Lees meer over het gewicht van je kind.

Misvattingen en trends: niet geschikt voor kinderen

Veganisme, gluten, vet, suiker en melk zijn topics die veel aandacht krijgen in de media...

Lees meer

Nutrinews EXTRA: resultaten Reward-project

Over de rol van beloningen en beloningsgevoeligheid bij het eetgedrag van kinderen en jongeren.

Lees meer

BROCHURE VVK - Gezonde voeding voor peuters en kleuters

Deze brochure is bedoeld voor gezondheidsmedewerkers maar kan ook nuttig zijn voor ouders.

Download de brochure

BROCHURE VVK - Vegetarische voeding

Deze brochure over vegetarische voeding bij kinderen, adolescenten en zwangerschap en lactatie is bedoeld voor gezondheidsmedewerkers maar kan ook nuttig zijn voor ouders.

Download de brochure