Overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas behoren in onze westerse maatschappij tot de belangrijkste gezondheidsproblemen. In veel gevallen hangt het samen met leefstijlfactoren zoals ongezonde eetgewoonten, een sedentaire leefstijl en te weinig lichaamsbeweging.

Wie met overgewicht kampt moet dit op een gezonde manier aanpakken. 
Focussen op leefstijlverandering levert niet alleen gewichtsverlies op maar ook gezondheidswinst.

 

Wat is overgewicht en obesitas?

Bij overgewicht of obesitas is er sprake van een overtollige hoeveelheid vetweefsel in het lichaam. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Hoe bereik en behoud je een gezond gewicht?

Een gezond gewicht bereiken en behouden betekent niet noodzakelijk minder eten. Vaak is het een kwestie van anders eten.

Wat betekent gezond afvallen?

Wie gezond wil afvallen, focust zich best op leefstijlverandering. Dit levert niet alleen gewichtsverlies op maar ook gezondheidswinst.

BASO Consensus

De ‘Belgian Association for the Study of Obesity’ (BASO) heeft inzichten voor de evaluatie en multidisciplinaire behandeling van overgewicht en obesitas gebundeld in een praktische gids.

Expert aan het woord An Vandeputte
Nutrinews

Expert aan het woord - Gezondheid boven gewicht

A. Vandeputte van het kenniscentrum Eetexpert.be waarschuwt dat te veel focussen op gewichtsverlies onbedoelde effecten kan hebben.

Wat bepaalt ons eetgedrag?
Nutrinews

Wat bepaalt ons eetgedrag?

Welke fysiologische, psychologische en omgevingsfactoren sturen mee ons eetgedrag? We vroegen het aan verschillende experten ter zake.

Populaire diëten
Nutrinews

Populaire vermageringsdiëten: Nutteloos of waardevol bij gewichtsverlies?

Populaire vermageringsdiëten lijken vaak synoniem voor veelbelovende methoden om snel gewicht te verliezen. Na grondige analyse blijkt dat het ene vermageringsdieet niet beter werkt dan het andere.

Met de juiste porties naar de juiste proporties

Een heldere communicatie over gezond eten vraagt een duidelijk referentiekader voor portiegroottes.

Stefanie Vandevijvere kort
Nutrinews

Expert aan het woord – Gezonde voedselomgeving voor minder overgewicht

Dr. ir. S. Vandevijvere vertelt hoe Sciensano de voedselomgeving in kaart brengt. Een ongezonde voedselomgeving verhoogt het risico op overgewicht.

Expert aan het woord Rian Van Schaik
Nutrinews

Expert aan het woord - Beter voedingsadvies voor kinderen met overgewicht

Voedingsadvies door een diëtist voor kinderen en jongeren met overgewicht wordt voortaan terugbetaald. Rian van Schaik van de VBVD geeft meer duiding.

Rol ouders preventie overgewicht
Nutrinews

Preventie van overgewicht bij kinderen

Het ENERGY-project onderzocht hoe ouders meer effectief kunnen worden betrokken, bereikt en beïnvloed in campagnes ter preventie van overgewicht bij kinderen.

Kind met overgewicht
Dietist

De diëtist zet zich in voor kinderen met overgewicht

Belangrijke aandachtspunten voor een adequate en succesvolle begeleiding van kinderen en jongeren met overgewicht en hun ouders.

Je BMI berekenen en je middelomtrek meten

De BMI is wereldwijd de meest gebruikte indicator om overgewicht in kaart te brengen. Voor een globaler beeld van je gezondheidsrisico, bereken je best ook je middelomtrek

Doe de test

Lijnvriendelijke voeding - Tips en tricks voor een gezond gewicht

Een gezond gewicht nastreven is geen straf. Het is zorg dragen voor jezelf. De basisregels om een aantal kilootjes te veel weg te werken of gezond op gewicht te blijven zijn dezelfde.

Lees meer