Overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas behoren in onze westerse maatschappij tot de belangrijkste gezondheidsproblemen. In veel gevallen hangt het samen met leefstijlfactoren zoals ongezonde eetgewoonten, een sedentaire leefstijl en te weinig lichaamsbeweging.

Wie met overgewicht kampt moet dit op een gezonde manier aanpakken. 
Focussen op leefstijlverandering levert niet alleen gewichtsverlies op maar ook gezondheidswinst.

 

Wat is overgewicht en obesitas?

Bij overgewicht of obesitas is er sprake van een overtollige hoeveelheid vetweefsel in het lichaam. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Hoe bereik en behoud je een gezond gewicht?

Een gezond gewicht bereiken en behouden betekent niet noodzakelijk minder eten. Vaak is het een kwestie van anders eten.

Wat betekent gezond afvallen?

Wie gezond wil afvallen, focust zich best op leefstijlverandering. Dit levert niet alleen gewichtsverlies op maar ook gezondheidswinst.

BASO Consensus 2020

De ‘Belgian Association for the Study of Obesity’ heeft de inzichten voor evaluatie en behandeling van overgewicht en obesitas gebundeld in een praktische gids.

Expert aan het woord An Vandeputte
Nutrinews

Expert aan het woord - Gezondheid boven gewicht

A. Vandeputte van het kenniscentrum Eetexpert.be waarschuwt dat te veel focussen op gewichtsverlies onbedoelde effecten kan hebben.

Wat bepaalt ons eetgedrag?
Nutrinews

Wat bepaalt ons eetgedrag?

Welke fysiologische, psychologische en omgevingsfactoren sturen mee ons eetgedrag? We vroegen het aan verschillende experten ter zake.

Met de juiste porties naar de juiste proporties

Een heldere communicatie over gezond eten vraagt een duidelijk referentiekader voor portiegroottes.

Stefanie Vandevijvere kort
Nutrinews

Expert aan het woord – Gezonde voedselomgeving voor minder overgewicht

Dr. ir. S. Vandevijvere vertelt hoe Sciensano de voedselomgeving in kaart brengt. Een ongezonde voedselomgeving verhoogt het risico op overgewicht.

Je BMI berekenen en je middelomtrek meten

De BMI is wereldwijd de meest gebruikte indicator om overgewicht in kaart te brengen. Voor een globaler beeld van je gezondheidsrisico, bereken je best ook je middelomtrek

Doe de test

Lijnvriendelijke voeding - Tips en tricks voor een gezond gewicht

Een gezond gewicht nastreven is geen straf. Het is zorg dragen voor jezelf. De basisregels om een aantal kilootjes te veel weg te werken of gezond op gewicht te blijven zijn dezelfde.

Lees meer